5

Izložba slika Telo i plot

Izložba slika “Telo i plot” autorke Jovane Živčić Radovanović će biti otvorena u četvrtak, 22. oktobra u 18 časova u Centru za kulturu i obrazovanje “Rakovica” na adresi Miška Kranjca 7, u Beogradu. Pozdravna reč i svečano otvaranje izložbe povereno je dr. Mirjani Đošić (likovni umetnik). Izložba pod nazivom “Telo i plot” biće otvorena do 4. novembra.

Autor Jovana Živčić Radovanović za predmet svog umetničkog bavljenja i elaboracije već dugo ima odnos žene i muškarca, baveći se prevashodno iskonskom odnosno telesnom prirodom tog odnosa.

Svoj poetički i filozofski stav o tom odnosu već je uspešno predstavila publici izložbom “Relationship”.

Ona vizuelno, fizičko i prirodno u muško – ženskom odnosu ističe u prvi plan suptilnim likovnim izrazom i prilagođenim tehnikama, bilo da se radi o crtežu – akvarelu – ili slikama – ulje na platnu. Upravo zahvaljujući dobro odabranom maniru likovnog izražavanja, autor postiže svoj primarni cilj, a to je ispoljena unutrašnjost i sva kompleksnost odnosa dva ljudska pola.

“Radovi kojima se predstavljam nastali su na mojoj prvoj i drugoj godini doktorskih studija na Fakuktetu likovnih umetnosti u Beogradu i potencijalan su deo mog buduceg doktorskog umetnickog projekta. Reč je o slikama – ulje na platnu i crtežima izrađenim kombinovanom tehnikom većeg formata. Na slikama su predstavljena tela muškarca i žene. Kadrirala sam delove vrata, lica ili leđa. Odnos muškog i ženskog tela, sličnosti odnosno razlike i dalje me veoma intrigiraju” – izjavila je autorka Jovana Živčić Radovanović.