izlozba latinoamericka zena 403

Izložba Latinoamerička žena

Urugvajskog fotografa Selmara Mendija

 

Institut Servantes povodom obeležavanja 8. marta organizuje izložbu posvećenu latinoameričkoj ženi, ali ženi uopšte i njenom položaju u društvu. Izložba Latinoamerička žena obuhvata 25 slika urugvajskog autora Selmara Mendija na kojima prikazuje ženu iz različitih perspektiva i njene probleme. Izložba će biti otvorena od 8. marta (od 19h) do 6. aprila.

Izložba „Latinoamerička žena” urugvajskog fotografa Selmara Mendija obuhvata 25 slika koje, iz različitih perspektiva prikazuju ženu u Latinskoj Americi i svetu. Naime, autor ovom izložbom ukazuje na probleme sa kojima se žene susreću: nejednakost, seksizam na radnom mestu ili u okviru porodice, nametanje uloga, nasilje nad ženama ili „nevidljivost” žena u zrelom dobu, između ostalih. Takođe, autor na svojim fotografijama koristi diptihe i prikazuje ženu koja uvek ima dvostruku ulogu: majke i žene, nežnosti i snage.

Izložba će biti povodom Dana žena, u petak 8. marta od 19h. Zanimljivo je da su žene imale pravo glasa pre jednog veka samo u dvema zemljama, a danas, vek kasnije, to pravo je gotovo univerzalno i 19 žena trenutno imaju ulogu šefova država i vlada širom sveta.

Autor izložbe, Urugvajac Selmar Mendija (1983), obučava se i istražuje u oblasti fotografije od 2004. i radio je fotografije za Nacionalnu upravu kulture Ministarstva prosvete i kulture Urugvaja. Njegov rad karakteriše prikaz mesta, ljudi, trenutaka zemalja Latinske Amerike, putem kojeg daje lični pečat slici širokog južnoameričkog kontinenta. Među njegovim poslednjim izložbama ističu se „Simbiosis” i „ZelMendía al paredón” u Soa Baru u Montevideu.