NajboljiCrtezKolor

Izložba dečjih radova Rastka Ćirića 

Izložba pod naslovom AKA je 44. samostalna izložba našeg poznatog multimedijalnog umetnika RASTKA ĆIRIĆA (rođ. 1955), profesora ilustracije i animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti i sadaš­njeg prorektora Univerziteta umetnosti u Beogradu. Izložba će biti otvorena u utorak, 1. marta u 19h u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograda.

Na poziv kustosa ove izložbe Lidije Seničar, Rastko izlaže svoje dečje crteže,  nastale u periodu od 1957. (druge godine života) do 1970, kad je navršio 15 i završio osnovnu školu.

Na početku izložbe predstavljeni su Rastkovi roditelji: otac MILOŠ ĆIRIĆ (1931-1999), osnivač grafičkog dizajna i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, autor više od 1000 zaštitnih znakova, heraldičar i autor mnogih knjiga o grafičkom dizajnu; majka IDA ĆIRIĆ (1932-2007), naša poznata ilustratorka knjiga za decu, čija je velika retrospektivna izložba bila priređena 2009. u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Četvrti član najuže porodice je brat VUKAN ĆIRIĆ (rođ. 1959), koji je takođe završio akademiju, bio dugogodišnji kreativni direktor u agenciji Idols&Friends a sada je profesor novih medija na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu.

AKA znači RASTKO. Autor, kad je imao godinu-dve, nije mogao da izgovori svoje komplikovano ime RASTKO, pa ga je uprostio u AKA.

Izložbu će otvoriti četvorogodišnji dečak NIKOLA GRASI, mlađi sin glavnog urednika Politikinog Zabavnika i direktora Politike Zefirina Grasija. Politikin Zabavnik bio nerazdvojni saputnik autora izložbe od rođenja, koji sa ovim časopisom sarađuje od 1986, punih 30 godina.