Gospodjica 5 e1425498539729

Gospođica 50. put

U četvrtak, 5. marta, na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta predstava Gospođica Ive Andrića biće izvedena 50. put.

Predstavu je režirao Gorčin Stojanović prema dramatizaciji Marka Foteza iz 1962. godine, kada je Andrić bio predsednik Umetničkog saveta JDP-a.

Premijerno je izvedena 26. aprila 2013. godine.

U predstavi igraju Nataša Ninković, Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić.

Gospođica je učestvovala na Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu a gostovala je i na sceni zagrebačkog ZeKaeM-a u okviru ciklusa Evropsko pozorište u ZeKaeM-u 2013. godine.

Podeljena, kao i Andrićev roman, na dva dela, sarajevski i beogradski, radnja predstave Gospođica odigrava se u decenijama velikih potresa i promena na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog veka, te u godinama koje su došle posle Prvog svetskog rata i propasti dva velika carstva. U tim okolnostima odigrava se uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja.

Ona prikazuje sudbinu žene koja je, stalno s mukom pokušavajući da razume vremena koja se menjaju i uzburkani svet u kom se obrela, sve posvetila nastojanju da ispuni davni, teški očev zavet i tako, grozničavo štedeći i strasno stičući, čitav život provela bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja.