85d1e808 6b11 4e88 8ea4 29d5dccef400

Veliko interesovanje za ovogodišnji Festival autorskog filma

U prostorijama Kombank dvorane, u četvrtak 22. novembra, održana je konferencija za medije povodom 24. Festivala autorskog filma. Gosti konferencije bili su direktor festivala Igor Stanković i selektor programa „Bande a part” i član Saveta, Vladimir Perišić.

Uvodnu reč imao je Perišić koji je predstavio selekciju programa „Bande a part“. Pored najave filmova koje će gledaoci imati prilike da gledaju u okviru ovogodišnjeg festivala, Perišić je iskoristio priliku da prisutne goste još jednom podseti na svrhu postojanja programa „Bande a part”, kao što je zastupanje svetova koji se nalaze na raskršću između konvencionalnih i zamišljenih, ali i da predstavi izvesne novine ovog programa. Naime, ove godine, po prvi put, „Bande a part” će u svoj opus dokumentarnih i igranih filmova uključiti i kratak film.

Još jedna novina koju ističe Perišić predstavljena je u vidu ,,Jedna retrospektiva, jedna knjiga’’ i podrazmeva niz tekstova, razgovora sa autorima. Prvenac u ovim tekstovima biće razgovori sa Rivetom koji je, kako Vladimir kaže, bio među začetnicima intelektualnih pobuna 1966. godine. U tu čast, gošća festivala biće Veronik Manijes-Rivet, Rivetova supruga, koja je bila značajan deo realizacije Rivetovih poslednjih filmova.

U saradnji sa Francuskim institutom, i ove godine  u okviru Festivala je ACID i ACID POP na kojima se održavaju master klas razgovori između dva reditelja u kojima učestvuju i gledaoci.

Nakon Vladimira Perišića, prisutnima na konferenciji obratio se i direktor festivala Igor Stanković. Stanković je imao veliku čast da predstavi ovogodišnji program i najavi kako on kaže, „veliki, nikad većibroj gostiju“. Naposletku, Stanković je iskoristio priliku da najavi sutrašnje otvaranje festivala čiji će počasni gost biti Želimir Žilnik, dobitnik nagrade za Životno delo. Interesovanje za ovogodišnji Festival je ogromno, o čemu svedoči veliki broj prodatih karata, do sada oko 3000 samo za projekcije u Kombank dvorani.

Žiri Festivala koji će doneti odluku o najboljem filmu Festivala (Grand-Prix „Aleksandar Saša Petrović“) nastupiće u sastavu: Filip Grandrije, francuski reditelj, Manfred Šmit, dugogodišnji direktor MDMa, jednog od najznačajnijih filmskih fondova u Nemačkoj i Ivan Ikić, srpski reditelj.

Direktor Festivala posebno je naglasio da je Festival autorskog filma podržan od strane Ministarstva za kulturu, Francuskog instituta i Filmskog centra Srbije.

Na sutrašnjoj konferenciji za medije, gosti će biti: Srđan Vučinić i Greg de Cuir, kao i časopis „Priča”.