Screen Shot 2015 05 11 at 15.53.51

Galerija O3ONE: Vreme basni

Otvaranje izložbe skulptura i video-art radova Anđele Grabež, pod nazivom „Vreme basni“, biće priređeno 12. maja u 19 časova u galeriji O3ONE (Andrićev venac 12).

Basne su kratke priče u kojima se životinje, kao nosioci radnje, ponašaju kao ljudi. To je forma u kojoj se, na jednostavan, otvoren i direktan način, saopštavaju neke istine o svetu i životu.

Ova izložba je, u nekom smislu, slika ovoga vremena koje je po svom karakteru vreme basni, vreme skrivenih i dvosmislenih reči, i planiranih kontroverznih poduhvata. Umetnica-basnopisac kreira svoje likove i situacije kao opšte simbole koji progovaraju univerzalnim jezikom, jezikom istine i pravde, slikajući karaktere u kojima možemo lako prepoznati ljude iz svoje okoline, pa i sebe same.

Boris Miljković govoreći o vremenu basni, kaže da je ovaj naš Balkan „prostor nalik na neku vrstu ogromnog sela, sa štalama, senicima, svinjcima, blatnjavim kokošinjcima. Ipak, iz cele te stvari, izdvaja se nekoliko njih, životinja ili ljudi, ne zna se, na trenutak. Uloga ima bezbroj, koliko god nas je na ovom ukletom prostoru“. Stoga, ne čudi što je Anđela inspiraciju za ovu izložbu našla baš u živom svetu basni.

Izložbu možete pogledati u galeriji O3ONE od 12. do 24. maja.
[su_box title=”Anđela Grabež” box_color=”#3f3f3f”]Anđela Grabež je rođena 1982. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na vajarskom odseku, u klasi profesora Mrđana Bajića. Završilaje specijalsitičke studije Reklama i mediji na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je prve nagrade na svetskom takmičenju za idejno rešenje plakata za potrebe konferencije Ujedinjenih nacija 2012. godine u Rio de Žaneiru. Bavi se skulpturom, scenografijom, dokumentarnim filmom, reklamama… Od 2011. radi u Kreativnom timu RTS.[/su_box]