Andjela Petrovski

Fotografske priče Anđele Petrovski i Jelene Žigić

U četvrtak 12. novembra u 19 sati u Galeriji Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu biće otvorena izložba „Adet“, Anđele Petrovski i Jelene Žigić. Fotografske priče o životu i običajima u Novom Pazaru.

Ispijanje kafe, zanatske radnje, uske ulice, ljudi i duh čaršije su tradicija koja oblikuje duh Novog Pazara. Inspirisane ovim običajima dve umetnice prave paralelne fotografske priče. Jedna je u zatvorenom prostoru kafečajnice koja se nalazi u samom centru grada, а drugа obuhvata svet oko nje.

Dok Anđela pije kafu i fotografiše ljude u kafečajnici, momak sa narudžbinom izlazi i nosi kafu ženi koja radi u dućanu tradicionalne odeće. Sa tom ženom Jelena provodi vreme i fotografiše njen portret, kao i atmosferu njene radnje.

Izložba „Adet“ prikazuje prelamanje atmosfera i situacija, pokušavajući da predstavi lepotu života i puls Novog Pazara kroz jednostavnost života na koje često zaboravljamo da obratimo pažnju.

Anđela Petrovski je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku za fotografiju. Jelena Žigić je studentkinja završne godine Fakulteta primenjenih umetnosti na odseku za fotografiju.

Izložba će biti otvorena do 4. decembra 2015. godine.