Screen Shot 2015 05 12 at 14.37.15

Film o Paku de Lusiji i besplatne ulaznice

 

Pako de Lusija, nekrunisani kralj akustične gitare, preminuo je neočekivano prošle godine na plaži ispred svoje kuće u Meksiku. Na taj je način, zapravo, bilo prekinuto snimanje filma „Pako de Lusija: Putovanje“ u režiji muzičarevog sina Franciska Sančeza Varele.

Dokumentarac je ipak isproduciran do kraja i biće prikazan u sredu, 13. maja u 20:30h, u Velikoj dvorani Sava Centra, odmah nakon dodele nagrade i kratke ceremonije zatvaranja ovogodišnjeg Beldoksa.

Koncipirano kao kolažni biografski film, sastavljen od intervjua, fotografija, filmskih i televizijskih klipova, ovo ostvarenje gledaoce vodi na putovanje kroz De Lusijin život i delo, krećući se od siromašnog detinjstva u rodnoj Andaluziji do višedecenijskog istrajavanja na poziciji jednog od najcenjenijih muzičara na svetu.

Projekcija u Sava Centru pruža jedinstvenu mogućnost svim ljubiteljima kvalitetne muzike, a posebno posvećenim obožavaocima da, uz remasterovan zvuk, u trajanju od 90 minuta uživaju u njegovom stvaralaštvu. U film su inkorporirani raniji, ali i novi, u ovu svrhu nastali snimci, kao i obilje nastupa drugih flamenko muzičara iz vremena dok je De Lusija stremio neslućenoj međunarodnoj slavi.

Pored toga, film gledaoce upoznaje sa nepretencioznom ličnošću ovog svevremenog umetnika. Pako najotvorenije priča o porodici iz koje je potekao, o odnosu sa kolegama, o političkim stavovima, o svom profesionalnom putu – uzorima, otkrićima, izvođačkim osobenostima, o obrtima sudbine. U prilici smo da zavirimo u njegov život sa one strane zavese, da ga posmatramo dok se kao šezdesetogodišnjak igra sa najmlađima od svoje mnogobrojne dece ili dok u svojoj radnoj sobi, kao samouki elektroničar, vrši prepravke na novoj gitarskoj papučici. Sve u svemu, izuzetno šarmantan film o slavom neiskvarenom velikanu, ali i o interesantnom miljeu flamenko muzike.

Cena ulaznice za ovo dešavanje iznosi 400 dinara.

Besplatne karte

Svim studentima, vlasnicima Beldoks akreditacije, ulaznice će, međutim, biti poklonjene. Dovoljno je da u kratkoj imejl poruci na adresu office@beldocs.rs saopšte svoje ime i prezime i potvrde dolazak. Studenti će svoje ulaznice moći da preuzmu na info pultu ispred Velike sale Sava centra. Beldoks se odlučio da još jednom izađe u susret našim univerzitetskim građanima, budući da je ovogodišnja akcija vezana za studentske akreditacije ispraćena sa nezapamćenim interesovanjem i učinkom.

Na ovaj način biće poklonjeno 200 ulaznica.