Kustendorf plakat e1419969398771

Festival Kustendorf na Mokroj Gori

 Osmi međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 21. do 26. januara 2015. godine u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji „Rasta internešenel“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2015 ugostiće proslavljene autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.

Kustendorf, čiji je osnivač i umetnički direktor reditelj Emir Kusturica, nekomercijalnog je karaktera i održava se svake godine u januaru.

TAKMIČARSKI PROGRAM – Sedamnaest filmova iz Češke, Slovačke, Holandije, Islanda, Rumunije, Izraela, Hrvatske, Nemačke, Belgije, Francuske, Mađarske, Egipta, Rusije, SAD i Srbije takmičiće se za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Različitost autorskih pristupa i kvalitet izabranih filmova obećavaju da će nadmetanje za nagrade biti uzbudljivo i neizvesno. Međunarodni žiri čine predsednica Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksičko-američki filmski producent Aleks Garsija i Klodi Osar, francuska filmska producentkinja. Nagradu za najbolju fotografiju Vilko Filač ove godine dodeliće švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš i Goran Volarević, srpski direktor fotografije. Kao i prethodnih godina, selektorka takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

SAVREMENE TENDENCIJE – Program u kojem se prikazuju neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i predstavljaju njihovi autori – gosti festivala, koji će nakon projekcija svojih filmova održati radionice. U šest festivalskih dana biće prikazani filmovi: Bele noći poštara Alekseja Trjapicina, za koji je režiser Andrej Končalovski nagrađen Srebnim lavom u Veneciji, film Roja Andersona Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju, koji je na istom festivalu nagrađen Zlatnim lavom, Vlasnici Adilkana Jeržanova, omnibus Razgovori sa bogovima, sastavljen od kratkih filmova Giljerma Arijage, Hektora Babenka, Aleksa de la Iglesije, Bahmana Gobadija, Amosa Žitaija, Emira Kusturice, Mire Nair, Hidea Nakate i Vorika Torntona, kao i najnoviji film ruskog reditelja Nikite Mihalkova Sunčanica. U okviru ovog programa direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo predstaviće digitalno restaurirano izdanje filma Šarla Vanela U noći.

NOVI AUTORI – Program koji predstavlja debitantske dugometražne filmove autora koji autentičnim filmskim izrazom stupaju u svet filma. Ove godine program je sastavljen od dva igrana i jednog dokumentarnog filma, čiji su autori prethodnih godina svoje kratkometražne filmove prikazivali na Kustendorfu. Igranim filmom Otvoreni kavez debituje Siniša Galić, kao i Gilberto Gonzales Penjila, režiser filma Hrčci. Goran Stanković prikazaće dokumentarni film U mraku.

RETROSPEKTIVA VELIKANA – U okviru ovog retrospektivnog programa biće prikazani ruski i američki filmovi Andreja Končalovskog. Tu su takođe i filmovi francuske producentkinje Klodi Osar, kao i američkog reditelja meksičkog porekla Alfonsa Kuarona.

MUZIČKI PROGRAM – Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće nadaleko čuvenu atmosferu noćnog života Kustendorfa. U okviru ovog programa nastupaće: rumunski dvanaestočlani orkestar Taraf de hajduks, srpska bluz gitaristkinja koja živi i stvara u Memfisu Ana Popović, ruska violinistkinja Aljona Bajeva, srpski rok sastav Partibrejkers i moldavski trubač Adam Stinga u pratnji Big benda RTS-a.