Joahim Kun 1 e1414665710961

Džon Aberkrombi i Joakim Kun zatvaraju 17. Pančevački Jazz Festival

Poslednje večeri 17. Pančevačkog Jazz festivala, u subotu, 8. novembra od 20.30, u Dvorani Kulturnog centra, prvi put u našoj zemlji nastupiće zvezda svetske džez scene – gitarista Džon Aberkrombi, i to sa vrhunskim muzičarima: bubnjarem Adamom Nusbaumom i orguljašem Gerijem Versejsom.

Iste večeri, od 22 sata očekuje nas koncert dua pijaniste Joakima Kuna, velikana evropskog džeza, i Prabu Eduara, indijskog perkusioniste. Ulaznice za poslednje veče 17. Pančevačkog Jazz festivala mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra po ceni od 300 dinara.

Džon Aberkrombi jedan je od najuticajnijih i najcenjenijih džez gitarista na sceni u poslednje četiri decenije. Tehnički izuzetno potkovan i svestran instrumentalista, omiljen među kolegama muzičarima, savršen je primer umetnika koji u svom delu spaja avanturistički duh i čvrstu ukorenjenost u džez tradiciji, na stilskoj trasi od fjužna do postbapa. Referentni muzički sajt All Music poredi ga s Petom Metinijem, Džonom Skofildom, Majkom Sternom i drugim velikanima gitare koji su svoje mesto na sceni pronašli sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i zadržali ga do danas.

Za nemačkog pijanistu Joakima Kuna, veliko ime evropskog džeza, slobodno možemo reći da doživljava drugu mladost. U sedamdesetoj godini života, ovaj muzičar nemirnog stvaralačkog duha i izuzetnog iskustva snima zapažene albume s kolegama različitih senzibiliteta i generacija, te drži veoma nadahnute i nepredvidive koncerte. Ukorenjen u slobodnom pristupu džez idiomu, po potrebi suptilno liričan ili užurbano ekspresivan, snalažljiv i u džez tradiciji i u koketiranju sa etno-muzikom, Kun iznova redefiniše granice vlastitog izraza i džez improvizacije.