Divotnice korice mala

„Divotnice“ na Kolarcu


U maloj sali Kolarčeve zadužbine, u četvrtak, 7. februara 2019. godine, sa početkom u 19.30 časova, održaće se književno veče posvećeno romanu Jelene Pilipović „Divotnice“, u izdanju Akademske knjige. O delu koje ispreda priču o ljubavi u doba Rimskog carstva, a u gradu iz koga će nastati savremeni Beograd govoriće profesori Univerziteta u Beogradu Petar Jevremović i Jovan Popov, kao i autorka.

U doba imperatora Hadrijana (117-138.g.n.e.), u gradu na obodu Rimskog Carstva, gradu iz koga će vekovima kasnije izrasti Beograd, prepliću se sudbine tri muškarca i tri žene. Zapovednik carske legije, siromašna oslobođenica, bogata trgovkinja krznom, mladi vojni tribun, senatorska kći koja luta Carstvom i učeni lekar ranjenog uma susrešće se u ljubavi, koja je i telesna i uzvišena, i blagodatna i očajnička. Roman oslikava složeni svet zrele antike: od svakodnevnice vojnog logora, robovskih odaja i otmenih vrtova, preko blistavih umetničkih predmeta, koji oživljavaju lepote drevnog slikarstva, vajarstva, zlatarstva, do tanananih psihičkih pokreta i razgranatih misli, koje evociraju drevnu poeziju i filozofiju. Pripovedajući o građanima davnog Carstva, ovo delo ispliće priču o večnim pitanjima ljudske duše i o vanvremenoj potrazi za bliskošću.

Povodom predstojeće promocije autorka je izjavila:

„U vremenima nedoumica i nesigurnosti, možda bi vredelo da se setimo sopstvenog drevnog nasleđa, koje čine ne samo mnogobrojni imperatori što su se rađali, vladali i umirali na prostorima današnje Srbije, već i prebogata kultura koju je Rimsko carstvo usadilo u tlo kojim i mi, posle dva milenijuma, hodamo. Živo i duboko, a ne površno i mrtvo, sećanje na istinske, vremenom osvedočene, vrednosti koje nam je antika zaveštala moglo bi da postane aktivni deo srpskog identiteta, ali i da nam pomogne da iz vrtloga savremenih previranja izađemo na bolji način. Moja knjiga je mali prilog takvom sećanju.“