fbpx

Hana Rajković u Galeriji Haos

Izložbu u Galeriji Haos, koju otvara muzika po izboru laureatkinje Hane Rajković u utorak, 20. oktobra u 20 sati, čini dvadesetak crteža velikog formata nastalih u poslednje tri godine.

“Atmosfera koju donosi korišćenje ove osnovne  crtačke tehnike jeste intimna i asketska, ali to je i  namera umetnice – da tiho, bez preteranih efekata i izbegavajući monumentalnost saopšti mnoštvo detalja koji mogu izazvati  duboka razmišljanja o prirodi našeg sveta. Dopuštajući sfumatu da postane odbljesak neonskog svetla, ili zagadjenja vazduha, Hana Rajković vodi grafitne sive nijanse do visokih gustina i materijalizacija, baš kao kod autora stripova  ili animacije. Ipak, njeni crteži nisu mehanički, niti služe nekoj dramaturgiji, već  daju šansu autorki da prikaže svoj savremeni pristup i otisne se u razmišljanje o različitim sudbinama i epohama” – reči su Milice Lapčević, autorke teksta u katalogu.

Hana Rajković
Hana Rajković je rođena 21. avgusta 1977. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2002. godine, a 2006. na istom fakultetu stiče zvanje Magistra slikarstva. Od 2003. godine član je ULUS-a. Rezidencijalno boravila 2008. u Cité Internationale des Arts u Parizu. Dobitnica je Nagrade za crtež, 2008. na IX međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, a 2010. I novčane nagrade Bendigo banke u Melburnu i 2014. II Nagrade za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković u Beogradu.

More Stories
Otvorena izložba „Gustav Klimt“ i predstavljen nov Grandissimo