Screen Shot 2014 06 29 at 13.15.57

Belo u Muzeju Zepter

Za četvrti rođendan, Muzej Zepter “Belom” simbolično zatvara, ciklus “Energija boje”, poredak crveno plavo belo – znak srpske zastave, u utorak, 1. jula u 20h.

U Geteovom učenju o bojama bela simbolizuje svetlost, u narodnoj tradiciji vezuje se za nedužnost, a u pojedinim kulturama i za smrt. U religioznoj simbolici označava zračenje Boga i svetaca, čistu radost, duhovnu čistotu. U modernom dobu novi početak, prazninu ali i moć.

BELA boja sve povećava – crni i beli krug iste veličine ostavljaju utisak da je beli veći, te je tako podstakla verovanje da donosi plodnost i moć, sreću i dobitak, živahni duh preobražaja koji će se u hrišćanstvu pretvoriti u belog goluba moćni simbol Duha Svetoga.

Izložena su dela umetnika dela: Aleksandra Tomaševića, Ane Bešlić, Bore Iljovskog, Božice Rađenović, Đorđa Ivačkovića, Gordana Nikolića, Gordane Jocić, Katarine (Vuksanović) Alempijević, Ksenije Divjak, Leonida Šejke, Marije Jovanović, Marka Čelebonovića, Milana Staševića, Miodraga B. Protića, Miodraga (Dragana) Rogića, Mladena Josića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Slavoljuba Vave Stankovića, Slobodana Trajkovića, Stefana Mirosavića, Stojana Ćelića, Vere Božičković Popović, Vere Stanković.