bina 2014

9. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

9. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) biće održana od 8. do 31. maja u Kulturnom centru Beograda, na Arhitektonskom fakultetu, na Trgu Republike i u nekoliko gradskih opština. Ovogodišnje izdanje BINE baviće se veoma aktuelnom temom – PROSTORIMA JAVNOSTI – koji svojim sadržajem, značenjem, interaktivnim odnosom sa okolinom i oblikovnim vrednostima definišu suštinu urbanih prostora.

Posetioci će imati priliku da vide skulpturu od klima uređaja, čuju ko ima pravo na grad i kako se to pravo ostvaruje, upoznaju se sa aktuelnim prostornim intervencijama i inicijativama u svetu i u Srbiji, prošetaju poznatim i skrivenim delovima Beograda i otkriju domete arhitekture kroz raznovrsne izložbe, predavanja, tribine, radionice i šetnje. Ideja je da se građani informišu o mogućim načinima učestvovanja u oblikovanju i korišćenju prostora koji svima pripada.

BINA je tokom devet godina svog postojanja potvrdila svoju primarnu orijentaciju urbane manifestacije usmerene prema stručnoj i širokoj javnosti različitih generacija. Pored širokog spektra aktivnosti za najširu publiku osmišljenih sa namerom da pokrenu razmišljanje i unapređenje izgrađenog okruženja, značajan segment svog programa BINA posvećuje i promociji istraživačkih projekata.

Cilj programa BINA 2014 je da podstakne promišljanje, raspravu i rad na projektima javnih prostora koji menjaju lice grada, bilo da su u pitanju male intervencije u susedstvu ili megastrukture. Ovaj koncept „stvaranja mesta“ je sveobuhvatna ideja, ali i praktičan alat za unapređenje susedstva, grada ili regiona koji se sigurno  može smatrati jednim od najpotentnijih koncepata urbane transformacije.