Viktorija Bugarska

4. Festival evropskog filma

4. Festival evropskog filma biće održan od 19. do 24. maja u Domu omladine Beograda. Ulaz je slobodan uz obavezne propusnice.

Delegacija EU u Srbiji, EU Info centar i Dom omladine Beograda četvrti put za redom organizuju Festival evropskog filma, nudeći publici široki izbor recentne evropske filmske produkcije. Ali, i više od toga – osnovna ideja Festivala nije samo da predstavi najbolje filmove sa Starog kontinenta publici u Srbiji, već i da pokaže da se filmska produkcija u Srbiji po kvalitetu može u svakom pogledu ravnopravno porediti s naboljim evropskim dostignućima.

Na ovogodišnjem Festivalu u Domu omladine Beograda će od 19. do 24. maja biti prikazano ukupno 19 filmova u čijoj su produkciji ili koprodukciji učestvovale 22 zemlje članice EU. Među odabranim filmovima se nalaze i ovogodišnji laureati na vodećim međunarodnim filmskim festivalima, poput festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji ili na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.

Četvrti Festival evropskog filma biće otvoren u utorak, 19. maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda, sa početkom u 19.30 sati, projekcijom srpskog filma „Ničije dete“ – dobitnikom mnogobrojnih nagrada, među kojima su i čak tri prestižne nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu. Festival će otvoriti šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Devenport.

Ulaz na filmske projekcije je besplatan uz ulaznice koje će se podizati u holu Doma omladine ili dobiti preko društvenih mreža. Uskoro će biti objavljeni termini rada info pulta za podelu besplatnih ulaznica.

Evropski filmski festival nakon Beograda biće organizovan u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Vranju i Prokuplju.