CinR main logo 04 e1431437074661

Konkurs za rezidencijalne boravke u Švedskoj

Udruženje KROKODIL s ponosom objavljuje konkurs za rezidencijalne boravke u Švedskoj namenjen piscima i strip-crtačima svih generacija i umetničkih stilova iz Srbije. Dva pisca i jedan strip-crtač biće u prilici da provedu po mesec dana na ostrvu Gotland u Baltičkom centru za pisce i prevodioce (pisci) i u Malmeu, u Švedskom udruženju za strip-umetnost (strip-crtač) tokom jeseni 2015.

Baltički centar za pisce i prevodioce (BCWT) je međunarodni rezidencijalni centar za pisce i prevodioce. Smešten je u hanzeatskom gradu Visbi na ostrvu Gotland u sred Baltičkog mora i nudi radni prostor, mesto međunarodnih susreta i stimulišuće okruženje za književne profesionalce. BCWT sačinjavaju dve kuće s 11 garsonjera-soba, bibliotekom na više jezika i zajedničkim prostorijama. Ova organizacija je ugostila više od 4200 pisaca i prevodilaca iz čitavog sveta. Izraženo u knjigama – preko 3500 knjiga je tu nastajalo, bilo da su pisane ili prevođene.

Tokom boravka u Švedsko udruženje za strip-umetnost u Malmeu, umetnik dobija radno mesto u strip-studiju zajedno s drugim strip-profesionalcima. Takođe mu je omogućeno da uzme učešće u aktivnostima bliskim strip-stvaralaštvu, poput umrežavanja s drugim umetnicima, susreta, izložbi i festivala stripa.

Mesečne stipendije za obe rezidencije iznose 10.000 švedskih kruna, odnosno 1.100 EUR.

Program Kuća za pisce je započet oktobra 2012, a do sad je ugostio 30 autora iz 12 evropskih zemalja. Među njima je, zahvaljujući dosadašnjoj saradnji sa Švedskim institutom i Udruženjem pisaca Švedske, u Beogradu boravilo i 8 autora iz ove nordijske zemlje i to iz oblasti fikcije, esejistike, publicistike, prevodilaštva i stvaralaštva za decu. Od 2014. godine Kuća za pisce uključila se u program Create In Residence, i prošle godine u Švedskoj su boravili pisci Bojan Babić i Jasmina Topić, kao i strip autor Saša Rakezić.

Aplikacioni online formular.

Konkurs je otvoren do 7. juna. Konačni rezultati konkurs biće objavljeni 22. juna.