Danilo Kiš Iz fotodokumentacije Arhipelaga

25 godina od prvog izdanja knjige Danila KišaLauta i ožiljci


Ove godine navršava se dvadeset pet godina od prvog objavljivanja knjige Danila Kiša Lauta i ožiljci. 

Objavljena posthumno, knjiga Lauta i ožiljci, koju je priredila Mirjana Miočinović, donosi pripovetke iz zaostavštine Danila Kiša. 

U knjizi lauta i ožiljcinalazi se sedam priča, od kojih su pripovetke „Apatrid“, „Jurij Golec“, „Lauta i ožiljci“, „Maratonac i sudija“, „Pesnik“ i „Dug“ napisane između 1980. i 1986. godine, neke u vreme kada Kiš piše Enciklopediju mrtvih, a neke kao autorski i pripovedački odjek na ovu knjigu i teme pokrenute u njoj. 

Pomenutim pričama pridružena je i dvodelna proza „A i B“ za koju se pretpostavlja da je nastala 1986. godine. 

Utoliko se može reći da priče iz knjige Lauta i ožiljcipredstavljaju poslednji okretaj zavrtnjau neuporedivoj stvaralačkoj radionici Danila Kiša.Ove priče oličavaju jedan od mogućih ishoda te velike avanture.

Suočavajući život i priču, činjenice i fikciju, govor dokumenata i moć imaginacije, Danilo Kiš u svojim poslednjim pričama pripoveda o Edenu Fon Horvatu i sredonjoevropskoj sudbini, o apatridima i grobovima, o Juriju Golecu i Nikolaju Aleksinskom, o emigrantima i pesnicima, o ljubavi i smrti, o Beogradu, o Andriću, o dugovima i o svetu koji uvek ima dve nepovezive strane.

Pripovetke sakupljene u knjizi Lauta i ožiljcisastavni se deo novelsitičkog ciklusa Danila Kiša obeleženog knjigama Grobnica za Borisa DavidovičaEnciklopedija mrtvih.

Novo izdanje knjige Lauta i ožiljciobjavljeno je kao osma knjiga u okviru Dela Danila Kiša u 10 knjigakoja je objavio Arhipelag, kao ekskluzivni izdavač dela Danila Kiša za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. 

Danilo Kiš je pisac koji ima ne samo tumače nego i čitaoce koje neprestano stiče i u novim generacijama. Upravo zato je neophodno da dela Danila Kiša stalno budu dostupna i da budu predmet novih čitanja i razgovora. Knjige Danila Kiša, bolje od ma čega drugog, po­kazuju da sve nije književnost, ali da književnost može biti najbolji deo našeg iskustva. Delo Danila Kiša potvrđuje piščeve reči s početka osamdesetih godina o „veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svet obesmisli, da reči izgube svoje značenje“.

Povodom 25 godina od prvog izdanja knjige Lauta i ožiljciArhipelag i Narodna biblioteka Srbije organizuju razgovor Danilo Kiš ili Lauta i ožiljci u petak 22. februara, na dan piščevog rođenja, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije s početkom u 19 časova.

U razgovoru učestvuju književni kritičari Marija Nenezić, Vladan Bajčeta i Gojko Božović. U razgovoru Danilo Kiš ili Lauta i ožiljcibiće predstavljena nova čitanja Kišovih posthumno objavljenih priča.