KIKA

Ponovo bogata koncertna nedelja u Beogradu: Rade Šerbedžija, Ida Prester, Ivan Bosiljčić, Kika

Za sve muzičke ljubitelje, izvolite kalendar koncerata do kraja ove nedelje (24.10. – 27.10.) u Beogradu na prostorima Mts Dvorane, klubova BitefArtCafe i Zappa Baza, SKC-a.


IDA PRESTER
Četvrtak, 24. oktobar, 22.00h
Klub Novi BitefArtCafe

IDA PRESTER

Jedinstvena, unikatna, neponovljiva, nezamenljiva, draga, bliska sa publikom Ida Prester, regionalna, balkanska ikona elektro pop indie zvuka, vraća nam se nanovo u Novi BitefArtCafe u četvrtak, 24. oktobra i donosi nam puno šarma i nezaustavljive lucidne energije!

Beskrajnom pozitivnom energijom na dinamičnim koncertima Ida Prester je osvajala publiku i tako čini već pune dve decenije, proletele kao dašak vetra.

Koliki je kapacitet naravno dokazala je tako lako pre 20 godina kada je osnovala grupu “Lollobrigida”, čiji je naziv prema italijanskoj glumici Đini Lolobriđidi, koja nas je nedavno zauvek napustila. Od tada, generacije odrastaju uz hitove ovog elektro alternativnog pop benda – “Casio”, “Šljokice” i “Bivša cura”, “Ja se resetiram”, “Sutra je dan”.

Specifična estetika, vispreni vrcavi tekstovi i pank stav osvojili su festivalske pozornice i radio stanice. “Lollobrigida” je takodje dobitnik i prestižne MTV Awards 2009., a tokom poslednje dve decenije nastupali su na mnogim festivalima kao što su Exit, Sea Dance u Budvi, Sziget u Budimpešti, Warrior dance na Kalemegdanu, D9vet u Staroj Ciglani, Beer fest na Ušću.

Ove godine Prester Ida objavila je svoj prvi solo album “Sad” kojim je konačno otvorila vrata solističke karijere. Album je, kako Ida kaže, “dnevnik jedne na oko odrasle žene s dušom devojčice zarobljene u ‘raljama života’.

Ida je definitivno bila najproduktivnija tokom perioda korone, jer je za to vreme snimala veliki broj novih pesama i spotova, koji su ušli u album – “Kvar”, “Dodir”, “Minuta”, “Sad”. 

Novi album ima 14 pesama, i sve su plesni hitovi koji pokazuju uspešnu transformaciju iz mlade pankerke u hvaljenu electro-pop umetnicu, koja ne poznaje granice, uspešno pliva u različitim izazovima.

Posebno je zanimljivo da je Ida Prester istovremeno i u drugim bendovima – “Frau Casio” i “Maika”, a stiže da ima i karijeru TV novinara – voditelja.

Neobični tekstovi i harizmatična Ida odvešće vas na putovanje od diska 80ih, preko furioznog panka do letnjih morskih terasa.

Poslednjih godina Prester se odomaćila u BitefArtCafe klubu (Letnja scena – Bitef Summer stage, i zimski – Novi Bitef), kao i Domu omladine, gde je u aprilu imala dva koncerta, i sada se odlučila ponovo za Bitef oazu.

Pesma „Kvar“: 

KIKA
Klub Sprat
Četvrtak, 24. oktobar, 21.00h

KIKA



Veoma svestrana multitalentovana kantautorka i glumica Kristina Jovanović Kika će održati svoj prvi koncert u klubu Sprat u četvrtak, 24.10. kao uvod u seriju koncerata u ovom beogradskom prostoru (Cetinjska 15).

Svaki koncert će ponuditi poseban program, sa određenom temom, bojama i gostima, kreiran isključivo za publiku Sprata.

Glumica, muzičarka i voditeljka, Kika je afirmaciju stekla prvo kao prateći vokal alternativnog ska hard rok benda “E-Play”, da bi se onda otisnula u samostalne vode.

Solo karijeru je krenula sa sastavom “KIKA bend”, te je sa dva albuma dokazala koliko je spremna da bude glavna, a ne više sporedna uloga u bilo kom muzičkom kolektivu.

Tako nam je predstavila koje su sve “Posledice puberteta” i kasnije joj se činilo da se nalazi “Na ivici mogućnosti”. Krenula je kao solista van tog benda 2021. godine, te je onda samo Kika, koja ima i noviji singl – spot “More”.

Kika je definition muzičarka sa najsnažnijom energijom na našoj sceni, jer je kao uključena na struju, skače, uživa, glas se razliva kroz prostor, ona je neuništiva, neumoljiva, neustrašiva, najbolja uživo pevačica na našim prostorima.

Kao glumica istakla se u glavnoj ulozi filma “Reži” Koste Đorđevića, kao i TV serijama –
Igra sudbine“, „Istine i laži“, „Sinđelići“, “Jedini izlaz”, ili u pozorišnim mjuziklima – „Crni leptir”, prema hitovima “YU Grupe”.

Uspela je da se istakne i kao voditelj televizijske muzičke emisije „Tri boje zvuka“ (RTS 1).

Ovog leta je bila aktuelna sa najnovijim filmom “Frka” u hrvatskoj produkciji, koji je bio premijerno prikazan na ovogodišnjem izdanju festivala u Puli.

IVAN BOSILJČIĆ: “NAŠE VEČE”
Petak, 25. oktobar, 20.00h
Mts Dvorana

IVAN Ba

Zbog velikog interesovanja, koncert Ivana Bosiljčića “Naše veče” u pratnji Simfonijskog orkestra  umetničkog ansambla “Stanislav Binički” biće održan i 25. oktobra u Mts Dvorani. Nakon rasprodata tri koncerta u martu i aprilu ove godine, Bosiljčić stiže na mesto svojih trijumfa.

Ivan Bosiljčić pored bogate televizijske i pozorišne karijere sa velikim uspehom predstavlja svoje autorske projekte ljubiteljima poezije i muzike.
Umetničke večeri donose monologe kao odlomke dramske predstave i muzički događaj.

Muzičko poetski projekat “Naše veče” je muzički susret  publike i umetnika, koji objedinjuje najlepše popularne filmske i pozorišne melodije naših prostora i antologijsku poeziju književnih velikana. Bosiljčić je osvajao publiku u koncertnim dvoranama našeg regiona i pozorišnim scenama Evrope i sveta.

Ipak, tadašnja Dvorana Doma sindikata bila je mesto kada se Ivan prvi put predstavio publici na ovaj način.

Nakon 15 godina na toj istoj sceni, u istom sastavu kao na početku ovog muzičkog i  poetskog puta, u pratnji 30 muzičara, Ivan Bosiljčić će i 4. put za kratko vreme izaći pred svoju publiku ove godine. Tom prilikom poručuje: „Biće ovo prilika da se oglednemo jedni u drugima i da zajedno odmerimo koliko smo se promenili za deceniju i po. Ja sam siguran da ćemo svi posle ovog susreta izaći iz Dvorane, ponosni što su muzika, poezija i umetnost, naš način traženja lepote i da smo baš zbog toga , u međuvremenu postali bolji i duševniji ljudi“.

Ivan Bosiljčić je ove godine aktuelan sa dva nova domaća filma u kojima tumači glavne uloge – “Jorgovani” Siniše Cvetića i Lazarev put” Ivana Jovića, koji je osvajao već mnoge nagrade po svetskim festivalima.

Spoj muzike i poezije u svojim projektima imaju i Rade Šerbedžija, kabare “Da, to su bili dani” Nebojše Dugalića i Borisa Pingovića, Nebojša Milovanović, Milorad Miki Damjanović, Radoslav Rale Milenković, i svi oni na sebi svojstven način iznose spoj te dve forme.


CONSECRATION
Petak, 25. oktobar,
20.00h
Studentski kulturni centar – SKC
– promocija novog albuma „Smrt, ljubav, smrt“, gosti: “Suplexx” i “Škofja Loka”

Consecration Foto Mihajlo Markovic
foto: Mihajlo Marković

Srpski hevi metal sastav “Consecration” će održati koncert u petak, 25. oktobra u Studentskom kulutrnom centru (SKC).

Pet godina od izlaska materijala „Plava laguna“, grupa “Consecration” na novom koncertu predstavlja sedmi studijski album „Smrt, ljubav, smrt“.

Do kraja jeseni album će biti objavljen na gramofonskoj ploči u izdanju kuća “Records” i “Pop depresije”, dok je dostupan digitalno za slušanje i preuzimanje na svim platformama, bandcamp-u i YouTube servisu.

Predgrupe ove večeri su – Suplexx” i “Škofja Loka”.

Smrt, ljubav, smrt je ceo moj život spakovan u album. Sve što sam naučio do sada, ne samo o muzici i zvuku, nego i o ljubavi, smrti i životu”, priča frontmen benda Danilo Nikodinovski, poznat takodje i kao gitarista u sastavu Nikole Vranjkovića.

“Ovo je bilo najteže i najlepše snimanje u životu – najuži krug prijatelja stegao je obruč oko mene u trenutku kada se sve činilo nemogućim i pomogli su mi da od svih uzmem njihov best of i ispričam najiskreniju priču do sada. Puno sati rada, pevanja i brutalnog fokusa koji vode do perfekcije. Jer, to ove pesme traže. Meni je ovo nešto najvažnije i najlepše što sam napravio do sada – moja zaostavština“, sumira rad na albumu Danilo Nikodinovski.

Škofja Loka” je mnogočlani beogradski sastav. žanrovski neuhvatljivi, spontani i razigrani. Bend se oformio na proleće 2021. godine, a prvi album „Ljubim ti dušu“ objavili su u martu ove godine. Grupa izgleda da ne zna za predah.

“Suplexx” je nova prestonička hardcore atrakcija. Za sebe kažu da su „innapropriate violent act“, a deluju kao prava energetska bomba. Njihov debitantski EP „Sweet Chin Music“ objavljen je pre nekoliko dana.


BOLESNA ŠTENAD
Petak, 25. oktobar, 21.00h
Klub Zappa Baza

459058333 1036970861771419 6010753973748651881 n

Alternativni rok bend “Bolesna Štenad” priređuje veliki beogradski koncert, ali prvi put će im biti u klubu Zappa Baza u petak, 25. oktobra.

Kao specijalni gosti dolaze grupe “Petar Punk” iz Bjelovara i “Crveni Karton” iz Kruševca.

“Bolesna štenad” će svirati pesme sa svoja tri studijska albuma: “Loše Loše” (2012), “Desiće Se Lepe Stvari” (2015), “Gde Su Te Manekenke Gde Je Taj Kokain” (2019).

RADE ŠERBEDŽIJA I ZAPADNI KOLODVOR
Subota, 26. oktobar, 20.00h
Mts Dvorana

RADEa

Glumačka legenda i muzičar Rade Šerbedžija nastupiće sa svojim orkestrom “Zapadni kolodvor” pred beogradskom publikom u subotu, 26. oktobra u mts Dvorani sa koncertom naziva  „Zbog tebe, zbog sebe, zbog drugih“.

Biće to novi susret sa domaćom publikom posle nepune dve godine na istom mestu, a Šerbedžija je u obnovljenoj Mts Dvorani nastupio prvi put još 2018. godine, kada mu je gost na koncertu bio Damir Urban, ali i pijanista Vasil Hadžimanov.

Kao i uvek, bez potrebe preteranog najavljivanja, očekuje se da će Šerbedžija sa Kolodvorom publici prirediti vrhunski muzički, ali i glumački doživljaj.

Ovo je spoj poezije, glume, muzike, sve na jednom mestu od jedne osobe.
Šerbedžija je inače veoma svestran – glumac, muzičar, pisac knjiga o sebi, upravnik pozorišta “Ulisis” na Brionima (Hrvatska), povremeno i reditelj.

Neprikosnoveni je miljenik publike, i poznato je da se Šerbežijini nastupi završavaju uvek burnim i dirljivim rastancima sa auditorijumom, a naravno da se dugo pamte.

Ovaj veliki umetnik rođen je 1947. godine. Na Akademiji za pozorište i film u Zagrebu diplomirao je 1969. godine, a odmah je dobio angažman u pozorištu gde je ostvario izvanredne uloge u Šekspirovim delima igrajući glavne uloge u “Hamletu”, “Ričardu III”, i počinje da dobija uloge u filmovima i TV serijama.

Ubrzo osvaja jugoslovensku publiku glumeći u filmovima koji obrađuju ratne kao i savremene teme (Prosjaci i sinovi, U registraturi, Užička republika, Variola vera, Banović Strahinja, Una, Život je lep, Pre kiše i mnogi drugi).

Istakao se kao naš i svetski najveći naučnik Nikola Tesla u poznatoj TV seriji.

Film “Oslobođenje Skoplja” je režirao sa sinom Danilom Šerbedžijom, a jednu od glavnih uloga igra i njegova ćerka Lucija.

Izgradio je internacinalnu karijeru glumeći u mnogim holivudskim hitovima sa velikim rediteljima (Stenli Kjubrik, Filip Nojs, Kristofer Nolan, Klint Istvud) sa mnogim glumcima kao što su Tom Kruz, Val Kilmer, Donald Saterlend, Bred Pit, Majkl Kejn, Anđelina Džoli.

Objavio je zapažene zbirke pesama i snimio studijske muzičke albume i live izdanja, od kojih su  najpoznatiji: “Ne daj se Ines”, “Ponekad dolazim, ponekad odlazim”, “Orihi orihi”, “Imam pjesmu za tebe”, “Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor”.

U poslednje vreme aktuelan je sa američkim TV serijama “Slow Horses” uz Gerija Oldmana i Kristin Skot Tomas i “The Old Man” sa Džefom Bridžisom i Džonom Litgouom.
 


Djawadi Sympho Show
Nedelja, 27. oktobar, 20.00h
Mts Dvorana

R DJAVADI

Ime Ramin Džavadi je svakako poznato za ljubitelje TV serija “Igra prestola”, “Westvorld“, ali i filmskih hitova kao što je serijal Marvel junaka “Iron Man”.

Sada će srpska publika prvi put u Srbiji gledati koncert sa njegovim kompozicijama – u nedelju, 27. oktobra u Mts Dvorani.

Fanovi video igara – gejmeri su takođe upoznati sa radom Ramina Džavdija, jer je njegova muzika korišćena u mnogim kompjuterskim igrama.

Projekat “Džavadi Sympho Show” je jedinstven internacionalni projekat, gde kompozicije  neoklasičnog rumunskog umetnika izvodi simfonijski orkestar, uz atraktivan svetlosni šou.

Brižljivo očuvani autorski aranžmani, kombinovani sa bogatim zvukom živih instrumenata, specifičnim za Džavadijevo stvaralaštvo, prenose slušaoce na polja epskih bitaka, u misteriozne svetove drugih civilizacija.

Kod nas je svakako najpopularnija bila serija “Igra prestola” (Game of Thrones) za HBO produkciju, prema književnom serijalu epske fantastike Džordža R. R. Martina.
Muzika u ovoj seriji, posebno upečatljive scene svakako je sve oduševila

Takodje biće istaknuta i muzika iz serije “Kuća zmajeva” (House of Dragons), neka vrsta prednastavka “Igre prestola”, po romanima istog autora, čija radnja prethodi spomenutom serijalu.


THE GRUPA
Nedelja, 27. oktobar, 21.00h
Klub Zappa Baza

461438321 567714672491360 7057397993545230802 n

Sastav “The Grupa” iz Crne Gore će imati solo koncert 27. oktobra u klubu Zappa Baza.
Bend izvodi autorske kompozicije i obrade hitova u pop/rock/ska stilu.

Devet članova je u ovoj muzičkoj avanturi, izdvajaju se brass sekcijom, višestrukim vodećim vokalima i bogatim pratećim glasovima.

Njihov nedavno objavljeni studijski album „Ptice raznih lica“ u produkciji diskografske kuće PGP RTS, sadrži osam autorskih pesama koje donose jedinstvenu mešavinu različitih žanrova, obogaćene su duvačkim elementima, i objavljeni su spotovi za pesme „Australija“ i „Balkan je bure baruta“.

Kako ih drugi ocenjuju, oni su poznati po svojim energičnim nastupima uživo na velikim scenama, gde publiku osvajaju muzikom i scenskim izrazom što predstavlja pravi muzički spektakl, sa pažljivo osmišljenim aranžmanima i interakcijom sa fanovima.

Muzika “The Grupa” oslikava moderni duh, ali i poštovanje prema tradiciji pop i rock muzike. Nastupali su širom Crne Gore na svim većim muzičkim događajima, a sada dolaze u Srbiju, glavni grad Beograd da podele svoju prepoznatljivu energiju sa širom publikom u regionu.