pozivnica MMF XIX

Mozaik malog formata XIX

Autorski projekat Petra Vujoševića

MOZAIK MALOG FORMATA je međunarodna izložba koja bitno utiče na razvoj ove likovne tehnike i na povećanje vidljivosti mozaika i aktuelizovanje savremenih mozaičkih praksi. Biće održana od 16. do 24. oktobra u Galeriji Singidunum.

Ove godine izlažu 52 autora iz Severne Makedonije/Australije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Tunisa, Rusije i Srbije. Počasni gost na izložbi je Krum Šarnkov, poznati umetnik iz Plovdiva (Bugarska).

Kao i prethodnih godina dodeliće se nagrade za najuspešniji rad na izložbi kao i za najuspešniji studenstki rad.

Žiri za nagrade:
Jovana Filipović, magistar umetnosti,
Maja Škaljac Stanošević, istoričarka umetnosti,
Petar Vujošević, Magistar umetnosti.

U pratećem programu biće organizovana škola mozaika ateljea Kamen & lom.

Ovaj projekat se realizuje kao godišnja izložba i daje snažan podsticaj uspostavljanju jake domaće mozaičke likovne scene, predstavlja je i pozicionira u evropskim okvirima kroz unapređivanje međunarodne saradnje. Izložba otkriva nove, posebno mlade, talentovane autore i promoviše njihov rad.

Maja Guzina Mikolcevic Zabeleska sa puta
Maja Guzina Mikolcević, Zabeleška sa puta


Prva izložba MOZAIK MALOG FORMATA održana je 2006. godine. Na ovim izložbama je do sada učestvovalo 312 autora iz 16 zemalja (Argentina, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Francuska, Hrvatska, Izrael, Nemačka, Poljska, Rumunija, Rusija, Severna Makedonija, Tunis, Australia, Turska, Švedska), sa preko 800 izloženih dela. Publika je tako mogla da prati najnovija ostvarenja u polju mozaičke prakse, kao i razvoj poetika pojedinih autora u ovoj tehnci, ne samo u zemlji, već i u regionu, a i šire.