BEMUS 18.okt Duo Trusov

UZBUDLJIV MUZIČKI VIKEND NA BEMUS-u

Predstojeći dani Beogradskih muzičkih svečanosti u Dvoranu Kolarčeve zadužbine donose koncerte muzičkih velikana, rusko-nemačkog violiniste Kirila Trusova, koji nastupa u duu sa svojom sestrom, pijanistkinjom Aleksandrom Trusovom u petak, 18. oktobra, a slavna italijanska flautistkinja Silvija Karedu 19. oktobra će biti gošća na koncertu Simfonijskog orkestra RTS, koji će nastupiti pod upravom svog novog šefa-dirigenta Srboljuba Srbe Dinića. Ulaznice po ceni od 1.000 do 1.500 dinara mogu se kupiti na prodajnim mestima Ticket Vision-a i preko online servisa tickets.rs.

U Sali Beogradske filharmonije u utorak 22. oktobra Julija Hartig, glas i violina i Rajneke Brukhans, klavir, sa specijalnom gošćom violončelistkinjom Majom Bogdanović, izvodiće dela domaćih kompozitora Isidore Žebeljan, Veljka Nenadića , Aleksandre Vrebalov i drugih, a ulaznice po ceni od 800 dinara mogu se kupiti na blagajni i preko online servisa Beogradske filharmonije.

Duo koji čine brat i sestra Trusov oduševljava publiku jedinstvenim spojem briljantne virtuoznosti, izuzetne muzikalnosti i dubokih emocija, garantujući neponovljiv doživljaj. Na programu koncerta dua Trusov će biti kompozicije Bramsa, Betovena, Vitalija, kao i popularne „Ciganske melodije“ Pabla Sarasatea.

Kiril Trusov, koga je u mladosti podržavao i usmeravao čuveni Jehudi Menjuhin, danas važi za jednog od vodećih violinista svoje generacije. Studirao u klasi profesora Zahara Brona i Kristofa Popena, a pored Menjuhina, njegovi mentori su bili i Igor Ojstrah i Herman Krebers.

Trusov je redovan gost u prestižnim koncertnim dvoranama i na renomiranim međunarodnim muzičkim festivalima širom sveta. Sarađuje sa slavnim dirigentima, među kojima su ser Nevil Mariner, Vladimir Fedosejev, Danijele Gati, Lorens Foster, Jirži Belohlavek, Mihail Jurovski, Dejvid Stern, Kristof Popen, Vladimir Spivakov, Miko Frank i Luj Langre.

Nastupa sa najznačajnijim orkestrima, kao što su Orkestar Berlinske državne opere, lajpciški Gevandhaus, Pariski orkestar, Nacionalni orkestar Liona, Francuski nacionalni orkestar, Orkestar Hesenskog radija, Simfonijski orkestar Radija Baden-Badena, Minhenski filnarmonijski orkestar i Simfonijski orkestar Bamberga, u dvoranama poput Tonhale u Cirihu, Berlinske filharmonije, Konserthebau u Amsterdamu, Palate lepih umetnosti „Bozar” u Briselu, Teatra Šatle i Teatra Šanzelize u Parizu, Nacionalnog centra za izvođačke umetnosti u Pekingu, Santori hola u Tokiju, kao i Festivala Verbije, Muzičkog festivala u Šlezvig-Holštajnu i Festivala Menjuhin u Gštadu.

U kamernom muziciranju pridružuju mu se drugi vrhunski umetnici kao što su Sol Gabeta, Juđa Vang, Danijel Houp, Džošua Bel, Gotje i Reno Kapison, Jurij Bašmet, Miša Majski, Elizabet Leonskaja, Julijan Rahlin, Kristijan Zaharijas i Natalija Gutman.

BEMUS 19.okt Srba Karedu

Trusov svira violinu Antonija Stradivarija „Brodski“ iz 1702, na kojoj je violinista Adolf Brodski izveo svetsku premijeru Violinskog koncerta Čajkovskog 4. decembra 1881. godine.

Monumentalna Alpska simfonija (Eine Alpensinfonie) Riharda Štrausa je delo koje se ne nalazi često na koncertnim programima zbog izuzetno visokih interpretativnih zahteva i velikog broja izvođača (sastav orkestra od oko stotinu muzičara). Ovo remek-delo romantizma, publici Bemusa predstaviće Simfonijski orkestar RTS pod upravom Srbe Dinića.

Dinić je svoju impresivnu karijeru gradio na svetskim muzičkim scenama. Dirigovao je u najprestižnijim koncertnim dvoranama i sarađivao sa najslavnijim orkestrima, ansamblima i eminentnim solistima. Kritika ga naziva „harizmatičnim interpretatorom“, „snažnim tumačem muzike različitih epoha“, ali i „elokventnom dirigentskom figurom koja suvereno vlada partiturom“.

Nosilac je priznanja Ministarstva kulture Republike Srbije za širenje i promovisanje srpske kulture u svetu, a od 2023. godine svet profesionalnih interesovanja proširuje i na muzičku pedagogiju, radeći u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

U prvom delu koncerta, Silvija Karedu interpretiraće popularni Koncert za flautu i orkestar Žaka Ibera. Internacionalna karijera Silvije Karedu započela je ubedljivom pobedom na 56. Međunarodnom takmičenju muzičara u Ženevi, gde je osvojila Prvu nagradu jednoglasnom odlukom žirija, kao i Nagradu publike.

Na poziv maestra Lorina Mazela, postaje prva flautistkinja novoosnovane Filharmonije „Arturo Toskanini“, a kasnije je bila i prva flautistkinja orkestra Koncerthausa u Berlinu, Bečkih simfoničara i Bečke filharmonije/Bečke državne opere. Od 2021. godine je prva flautistkinja Francuskog nacionalnog orkestra iz Pariza.

Ostvarila je snimke za ugledne diskografske kompanije „Deutsche Grammophon“ i „Decca“. Bavi se i pedagoškim radom kao profesorka na Visokoj umetničkoj školi u Cirihu (ZHdK) i kao gostujući predavač na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.