DRBT 1080X1080 LOGO

Vikend koncerti: Thirty Seconds to Mars, Aleksandra Radović, Silente, Royal Philharmonic Orchestra


Bogata ponuda koncerata domaćih, regionalnih i inostranih muzičara nas čeka tokom predstojećeg vikenda u Beogradu – Thirty Seconds to Mars, Aleksandra Radović, Silente, Chop Suye – Tribute System of a Down, Royal Philharmonic Orchestra, dirigent Zubin Mehta i Beogradska filharmonija, Osvajači, samo su neki su od umetnika.

Tako će razni prostori biti puni u prestonici: Beogradska Arena, Dom omladine, Zappa Baza, Sava centar, Kolarčeva zadužbina.

THIRTY SECONDS TO MARS – JARED LETO
Petak, 11. oktobar
Beogradska Arena

thumbnail 30 SECONDS

Alternativni rok bend „Thirty Seconds to Mars“ čiji je frontmen američki glumac Džared Leto (Jared Leto) nastupiće prvi put u Srbiji i Beogradu u petak, 11. oktobra u Beogradskoj Areni i to će ujedno biti jedini koncert ovog sastava na prostoru bivše Jugoslavije.

Koncert u Beogradu biće im deo velike svetske turneje „Seasons World Tour 2024“.

 Bend stiže sa svojim šestim studijskim albumom “It’s The End Of The World But It’s A Beautiful Day”.

Grupa je osnovana 1998, a prvi album su objavili 4 godine kasnije – “30 Seconds to Mars” (2002), da bi usledili – “A Beautiful Lie” (2005), “This Is War” (2009), “Love, Lust, Faith and Dreams” (2013), “America” (2018).

Novi album obeležava novu eru za bend, istražujući tamnije aspekte svakodnevnog života, kroz kritike koje se izražavaju putem stihova, ali istovremeno ulivaju i nadu.

Glumac i pevač Jared Leto sa svojom ekipom rok muzičara nas podseća da čak i pred naizgled nepremostivim preprekama, još uvek možemo da pronađemo lepotu u svetu.

Time je ovaj laureat nagrade Oskar za film „Dallas Buyers Club“ (2013) ušao u tim glumaca koji su krenuli u paralelnu karijeru i muzičara, kao što je to Keanu Reeves, sa bendom „Dogstar“, koji nam je gostovao na Arsenal festu 2024, ali i Hugh Laurie, čuveni Doktor Haus (House M.D.) 2014. godine u Sava centru.

Od poznatih glumaca – muzičara tu su i Kevin Costner, Johnny Depp, Kiefer Sutherland,Kevin Bacon, Kris Kristofferson, Bruce Willis, naravno i dame sa obe karijere, odnosno muzičarke i glumice – Barbra Streisand, Madonna, Jenifer Lopez, Lady Gaga, itd.

Bend „Thirty Seconds to Mars“ čine Jared Leto i Shannon Leto. Oni su prodali su preko 15 miliona primeraka albuma širom sveta, a njihovi koncerti godišnje pune koncertne dvorane i stadione u punom kapacitetu.

Džared Leto je alfa i omega sastava od samog početka – pevač, gitarista, basista, klavijaturista, a svira čak i sintisajzer i klavir, dok njegov brat Šenon Leto je bubnjar – perkusionista.

Bivši članovi su – Matt Wachter (bas, klavijature, sintisajzer, prateći vokal, 2001–2007), Solon Bixler (gitara, klavijature, prateći vokal, 2001–2003), neki iz naših krajeva – Tomo Miličević (gitara, bas, klavijatura, violina, vokal, 2003–2018)

Na turneji trenutno sa braćom Leto svira i Stevie Aiello (bas, gitara, klavijatura, prateći vokal, od 2013. do sada), a ranije na svetskim turnejama sui h pratili – Kevin Drake, Tim Kelleher, Braxton Olita, Matt McJunkins.

Dobitnici su mnogih priznanja i nagrada – desetak MTV nagrada, Bilbord muzičke nagrade, a  takodje drže i Ginisov svetski rekord za najdužu turneju u istoriji.

Američka holivudska zvezda ostavio je traga u mnogim filmovima kao što su – “Mr. Nobody”, “Suicide Squad”, “Switchback”, Panic Room”, “Lord of War”, Blade Runner 2049”, “Alexander”, u poslednje vreme “Gucci”, “Morbius”, a zavoleli smo ga davno u omladinskoj TV seriji “My So-Called Life”.

U narednoj godini Džared Leto osim svetske muzičke turneje, imaće premijere dva filma – „Adrift“ Darena Aranofskog i „Tron 3: Ares“, SF spektakl, uz Džefa Bridžisa.

TRIBUTE SYSTEM OF A DOWN – CHOP SUEY
KILLSWITCH ENGAGE TRIBUTE
Petak, 11. oktobar, 21h
Zappa Baza

SYSTEM OF A DOWN

Originalno je bilo planirano da 11. oktobra u klub Zappa Baza gostuju inostrani tribute bendovi “System of a Down” i “Disturbed”, ali došlo je ipak do male promene.

Naime, tribute sastav “System of a Down” – “Chop Suey” svakako stiže, ali zbog neočekivanih zdravstvenih problema u porodici člana benda Disturbed UK, nažalost Hangtime agencija je primorana da napravi promenu u samom dvostrukom programu.
Tako će umesto dugo očekivanog Disturbed UK, biti održan nastup “Killswitch Engage tribute” benda Killswitch UK, koji će preuzeti njihovo mesto.

Originalno planirana turneja Chop Suey i Disturbed UK je zbog navedenog razloga jeste otkazana, ali tim iz Hangtime agencije, na čelu sa Pericom Štefanom uspeo je da da se dogovori sa momcima iz “Chop Suey” da specijalno dolete avionom za ovaj događaj, kao i za dan kasnije 12.10. u Zagrebu takodje uz pojačanje Killswitch UK, kako bi svima pružili za maksimalan muzički užitak.

“Žao nam je zbog okolnosti koje su dovele do ove promene, te želimo sve najbolje Archieu Wilsonu, pevaču Disturbed UK, i njegovoj porodici! Uvereni smo da će Killswitch UK doneti vrhunsku energiju i prirediti nezaboravan koncert. Sve ostalo ostaje kako je planirano, što znači da vas očekuje pravi show u Zappa Bazi!”, poručuje ekipa iz Hangtime agencije.

Dalje, kako su naveli u najavi, vratili su se u daleku prošlost, u ona davna vremena kad još nije postojao YouTube, niti Spotify, Deezer i ostali digitalin servisi, te smo svi bili generacija koja je odrastala pre svega na MTV-u, kao i na VIVA-i. Tada su postojali neki hevi metal heroji, i tovsu sigurno bili “System of a Down”. Sada stiže barem tribute bend ovog brenda od metal muzike.

Chop Suey je  britanski tribute bend koji čine muzičari iz vrlo poznatih bendova i svaki iskreni fan SOAD-a može da očekuje niz njihovih hitova u vrlo uverljivoj i žestokoj izvedbi: “Toxicity”, “Aerials”, “BYOB” i naravno “Chop Suey”.

Ovaj trinute sastav veoma je postao popularan za kratko vreme, te su svirali turneje po Australiji i Novom Zelandu, ali i Evropi. Ovo će im biti treći koncert u Beogradu. 

Sastav “Killswitch Engage” je američka alternativna metalcore atrakcija. Grupa je osnovana pre 25 godina (1999) u Vestfildu, Masačusets, nakon što su se rasformirale grupe “Overcast” i “Aftershock”. Tribute sastav “Killswitch UK” će prvi put gostovati u Beogradu.


SILENTE

Petak, 11. oktobar u 21h
Dom omladine Beograda
DOB//Amerikana

1110 silente BG square

Nakon rasprodatog koncerta u sali “Amerikana” pre dve godine (2022), hrvatski pop sastav “Silente” vraća u Beograd u petak, 11. oktobra u Dom omladine.
Beogradski koncert je deo velike regionalne turneje benda, koja obuhvata i Novi Sad, gde su svirali sinoć (10.10.), a uključuje i njihov najveći koncert do sada, 29. juna na stadionu Šalata u Zagrebu.


“Kada će neki koncert u Srbiji?” je jedno od najčešćih pitanja koje primamo od fanova. Pa eto sada dva koncerta. Ne puštaj ni glas jer Silente stiže 10. oktobra u Novi Sad i 11. oktobra u Beograd. Dugo nismo svraćali, veselimo se vidjeti vas opet. Veliki pozdrav od cijelog benda
!” – poručili su članovi sastava “Silente”.

Grupa će pružiti fanovima presek sva četiri studijska albuma na kojima su se našli hitovi  – „Terca na tišinu“, „Još jednom“, „Morski ljudi, morske žene“, „Neobranjivo“, „Čudna ili čudesna“, „Mene moje uši lažu“, „Poljubi me za kraj“, „Lovac na čudesa“, kao i aktuelni singlovi „Sve što treba znat o ženi“ i „Sve da ima neki način“, koji najavljuju peti studijski album.

Podsetimo, uspešan put hrvatskog benda “Silente” započeo je debi albumom „Lovac na čudesa“, koji im je doneo “Porina” u kategoriji Novi izvođač godine, nagradu Hrvatskog radija za najboljeg novog izvođača emisije Music Pub.

Sledeći albumi „Neće rijeka zrakom teći“ i „Malo magle, malo mjesečine“ takođe osvajaju razne nagrade, priznanja publike i struke, dok se poslednji album „IV“ našao među najboljim godišnjim izdanjima u Hrvatskoj.

Donekle su slični bendovi “Detour” i Nipplepeople“, miljenici regiona i naravno srpske publike, jer su se veoma odomaćili na našim prostorima.

Koncert grupe “Silente” u Beogradu organizuje “Kontra” u saradnji sa LAA, kao što je slučaj i sa Bejbi Lazanjom (Baby Lasagne), koji je krajem septembra rasprodao takodje dve sale “Amerikana” u Domu omladine.

RESAVAC BALKAN TRIO 
Petak, 11. oktobar u 20h
Dom omladine Beograda
DOB//Velika sala

DRBT 1080X1080 LOGO

Sastav “Resavac Balkan Trio” će održati svoj prvi koncert u Domu omladine Beograda 11. oktobra.

U pitanju je world music grupa iz Srbije koja izvodi svoje autorske kompozicije kao i tradicionalne balkanske instrumentalne numere. 

Ovaj trio čine frontmen Dule Resavac – pevač, pesnik, kantautor i multiinstrumentalista iz Despotovca, autor svih tekstova ove autorske muzike, koji svira najneobičnije tradicionalne instrumente raznih naroda i kultura.

Gitarista Aleksandar Stojić profesor-magistar Bečke akademije, kompozitor i aranžer svih autorskih kompozicija ovog tria koji je u svojoj bogatoj muzičkoj karijeri sarađivao sa mnogim domaćim i inostranim bendovima i muzičarima (Deladap, Martin Lubenov, Rišard Galijano, Danica Krstić, Emir Kusturica and the No Smoking Orchestra).

Nikola Kitanović je poreklom sa juga Srbije, iz Pirota, klavijaturista velikog iskustva koji je u svojoj dugoj karijeri svirao sa Ljubišom Stojanovićem Luisom, Emirom Kusturicom and the No Smoking Orchestra i mnogim drugim cenjenim izvodjačima.

 Grupa je posebna i prepoznatljiva po svojim snažnim izvedbama i virtuoznosti trojice multiinstrumentalista, jer oni svaku kompoziciju učine da bude spektakularna, a numere imaju i džez improvizacije.

Trio je tokom ove godine nastupao u Zagrebu, Sankt Petersburgu (Rusija) na festivalu Eto Etno, u Pekingu (Kina), u Švajcarskoj na više festivala, ali i na Film Festival di Locarno, u Parizu.

Biće i gostiju, tako će se ovom triju pridružiti članovi grupe “Stoiks”, sa kojima su Dule Resavac i Aleksandar Stojić snimili dva albuma, Danica Krstić, “Duo Kalem” i drugi.

ALEKSANDRA RADOVIĆ
Petak, 11. oktobar u 20h
Sava Centar

ALEKSANDRA RADOVIC

Pevačica Aleksandra Radović, pop diva sa jednim od najlepših vokala na našim prostorima, proslaviće više od dve decenije veoma zapažene i uspešne karijere 11. oktobra u Sava Centru.

Publika će se jednostavno prepustiti romantičnoj koncertnoj večeri ispunjenoj emocijama i pozitivnom energijom, dok Aleksandra izvodi svoje najveće hitove. 

Posle sedam godina od poslednjeg beogradskog koncerta, Sava Centar će ponovo biti domaćin audio-vizuelnom spektaklu prepunom iznenađenja i specijalnih gostiju.

Aleksandra Radović je uglavnom svoje rasprodate koncerte, na teritoriji prestonice imala u Sava centru, i tek ponekad je nastupala na drugim mestima (dva puta ispred Hrama Svetog Save, na manifestaciji “Božićno seoce kod Hrama”).


Royal Philharmonic Orchestra
Subota, 12. oktobar, 20h
Sava Centar

ROYAL



Sezona koncerata nekih od najpoznatijih svetskih, regionalnih i domaćih izvođača kreće u Sava Centru sa koncertom prestižnog Royal Philharmonic Orchestra – 12. oktobra.

U pitanju je dinamičan i svestran ansambl koji izvodi širok spektar stilova i žanrova muzike širom Velike Britanije i sveta. Njihov repertoar obuhvata filmsku muziku, ali i kompozicije iz popularnih video igara, mjuzikle, simfonijske aranžmane klasičnih rok i pop pesama, nova dela i tradicionalni klasični repertoar.   Spektakl se odvija u organizaciji produkcije i koncertne agencije “SkyMusic”.

Royal Philharmonic Orchestra često nastupa u čuvenom Royal Albert Hall-u gde je premijerno izveo mnoge numere iz filmova – “Engleski pacijent” (The English Patient), “Skyfall”, dok ove sezone orkestar premijerno izvodi super junakinju “Čudesnu ženu” (Wonder Woman), kao i muziku iz serijala o Hariju Poteru, prema romanima Džoan Rouling i trilogije “Gospodar prstenova” (Lord of the Rings) Dž. R. R. Tolkina.

Njihova turneja po velikoj Britaniji bila je jedna od najzapaženijih, kada su izvodili muziku preminulog Roya Orbisona, koristeći hologram umetnika, a nastupali su i u London Coliseum-u uz hologram američko – grčke operske dive Marije Callas.

Tokom 2023. orkestar je po četvrti put krenuo na nacionalnu turneju sa projektom “Elvis In Concert”, “prateći” preminulog kralja rock and roll-a Elvisa Prislija na sceni i ekranu.

Nedavno su nastupali sa italijanskim tenorom Andreom Bočellijem, i imali koncerte sa Hozeom Karerasom,Anom Netrebko i zvezdama pozorišta West End u Londonu.  

Ovaj prestižni orkestar sa 70 članova, uz dirigenta Vasilija Petrenka izvešće pažljivo odabran program: na repertoaru će se naći dela Antonjina Dvoržaka (“Carnival Overture”), Frederika Šopena (“Koncert za klavir i orkestar br. 2”) i Bele Bartoka (“Koncert za orkestar”).

Južnokorejski pijanista Junchan Lima je solista, a sa samo 18 godina postao je najmlađi pobednik prestižnog Van Cliburn International Piano Competition 2022. godine.

Njegovo sviranje kompozicije “Koncert za klavir br. 3” Sergeja Rahmanjinova izazvala je divljenje publike, a video snimak tog nastupa na YouTube kanalu ima 10 miliona pregleda.
Sa samo 19 godina, Yunchan je nastupao sa najuglednijim orkestrima sveta – New York Philharmonic, Chicago Symphony i Los Angeles Philharmonic.

OSVAJAČI
Subota, 12. oktobar, 22h
Zappa Baza

OSVAJACI




Prvi put u popularnom rok klubu Zappa Baza, nakon dugo vremena u klupskom ambijentu, koncert će održati pop rok sastav “Osvajači”, koji se u poslednje vreme vratio na muzičku i koncertnu scenu. Posle velikog koncerta povodom jubileja 30 godina postajanja bend ana sceni Mts Dvorane, “Osvajači” iz Kragujevca vraćaju se ponovo u Beograd, ali u intimnijem okruženju pored vode ka obali Save.

Rokerski bend pored svojih najvećih hitova “Maska”, “Krv i led”, “Pronadji me”, “Gde da pobegnem”, “Pesma za kraj” i čuvena balada – “Možda nebo zna”, “S kim čekaš dan”, odsvirati i pesme drugih izvođača, od svojih mnogih prijatelja sa rok ili hard rok scene.

Cactus Jack – Deep Purple i Whitesnake tribute
Nedelja, 13. oktobar, 22.00h
Zappa Baza

Kaver rok sastav  “Cactus Jack”, nazvan prema starom istoimenom vestern filmu u kome su igrali Kirk Daglas i Arnold Švarceneger, prvi put donosi svoj jedinstveni dupli tribute show u beogradski klub Zappa Baza – omaž velikanima hard rock muzike – “Deep Purple” i “Whitesnake”.  Ovi britanski bendovi su više puta gostovali u Beogradu, od Stadiona Tašmajdan, preko Kalemegdana, Beogradskog sajma, Hale Pionir, do Beogradske Arene.

Dirigent Zubin Mehta & Beogradska filharmonija
Petak i subota, 11.10. i 12.10. u 20h
Kolarčeva zadužbina



MEHTA

Novi, petnaesti koncert ansambla naše Beogradske filharmonije sa svojim velikim prijateljem, maestrom iz Indije – Zubinom Mehtom biće održani u petak i subotu, 11. i 12. oktobra u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine sa zanimljivim programom kompozicija Volfganga Amadeusa Mocarta i Franca Šuberta.

Program oba koncerta na Kolarcu je sledeći:

V. A. Mocart: “Figarova ženidba”, uvertira

V. A. Mocart: “Simfonija br. 40 u ge-molu”

F. Šubert: “Simfonija br. 9 – „Velika“

 Povodom posete čuvenog Zubina Mehte, kako je otkriveno, Beogradska filharmonija snima dokumentarni film.

Tragajući za dobrim libretom, kao važnom garancijom za uspeh novog dela, austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart (1756-1791) je upoznao pesnika i libretistu Lorenca da Pontea, tek pristiglog u Beč iz Venecije, koji je postavljen na mesto pesnika na dvoru cara Jozefa Drugog. Kompozitor ga je angažovao da obradi Bomaršeov komad  – komediju “Figarova ženidba”, što je bio početak značajne dugoročne saradnje sa operskim libretistom koja se u istoriji muzike dogodila još samo nekoliko puta (Đuzepe Verdi i Frančesko Marija Pjave, i Rihard Štraus i Hugo Hofmanstal).

Opera “Figarova ženidba” je doživela uspeh, međutim, nakon premijere je izvedena još osam puta, a pravi uspeh je stigao tek u Pragu. Uvertira je komponovana dan uoči premijere i ne sadrži muzičke materijale iz daljeg toka same opere, osim vesele atmosfere svečanog dana.

Posle neuspeha koji je doživela bečka premijera opere “Don Đovani”, Mocart nije bio omiljena ličnost u muzičkim krugovima austrougarske prestonice.
Kako je izgubio samopouzdanje, Mocart se posvetio stvaranju dela čija štampana izdanja, ali i izvođenja nije doživeo.
Prema rečima biografa „kao u jednom dahu, za samo sedam nedelja“ u leto 1788. godine nastale su tri poslednje Mocartove simfonije (od ukupno 50, numerisana je 41 simfonija).

Kompozicija “Simfonija br. 40 u ge-molu” je već samim odabirom tonaliteta predstavljala senzaciju u to doba, a Mocart je retko komponovao u molskim tonalitetima, ovo je bio tek njegov drugi izlet u tom smeru u žanru simfonije. I orkestracija koju je primenio je predstavljala prekretnicu u razvoju simfonijskog orkestra.

Poslednja završena simfonija austrijskog umetnika Franca Šuberta (1797-1828), deveta po redu, svoj podnaslov “Velika”, kako istoričari muzike napominju, duguje svojoj maestroznosti i veličanstvenom zvuku.  Simfonija je komponovana u poslednjoj godini Šubertovog, i muzičar ju je poslao Bečkoj filharmoniji da se uključi u program – repertoar.
Medjutim, muzičari su ga ipak odbili da sviraju, jer su ocenili da je “Velika” zapravo – previše teška za muziciranje.  Simfoniju je premijerno izveo orkestar Gevandhausa iz Lajpciga (Nemačka) sa nemačkim kompozitorom i pijanistom Feliksom Mendelsonom (1809-1847) kao dirigentom tek 1839. Godine.
 Svoje oduševljenje ovim uzvišenim (remek) delom izrazio je i nemački kompozitor, pravi pesnik zvuka Robert Šuman (1810-1856), koji je opisao hvalospevom o „najvećem instrumentalnom delu posle Betovenove smrti“.   
Esencijalna inspiracija Šubertu bio je upravo ovaj slavni prethodnik i njegova Deveta simfonija čiji obim i dubinu je Šubert pokušao da dosegne delom “Simfonija br. 9 – „Velika“.