baby lasagna foto iva tanackovic 37
foto: Iva Tanacković

Super-heroj i vanzemaljac: Hrvatska muzička zvezda Baby Lasagna održao dva uspešna koncerta u Beogradu

Protekli vikend – petak i subota – 27. i 28. septembar svakako je obeležio muzičar kao velika regionalna atrakcija i senzacija – Baby Lasagna prvi put u Beogradu sa dva rasprodata i uspešna koncerta. Spektakle koje je priredio domaćoj publici bili su izuzetni poduhvati od kojih se teško ko može pošteno “oporaviti”.

Drugo osvojeno mesto na Pesmi Evrovizije 2024. u Malmeu (Švedska) donelo munje globalnu prepoznatljivost i popularnost.  Pohvalno i nama drago je što se Bejbi Lazanja družio sa našom predstravnicom Taye Dorom. 

Sala “Amerikana” Doma omladine bila je prepuna energije nekog drugačijeg, lepog sveta koji redovno voli kvalitetne kulturne događaje naše prestonice, ali sigurno auditorijum nije bio spreman niti je očekivao ovoliko toga neočekivanog. 

baby lasagna foto iva tanackovic 36
foto: Iva Tanacković

Taj muzički spektakl ima tu odrednicu ne zbog nekih specijalnih ili vizuelnih efekata, već isključivo zbog eksplozivne energije samog umetnika na pozornici. Bilo šta slično u samom izvođenju verovatno mnogi nisu gotovo nikada videli u životu.

Baby Lasagna smatra da koncert nije samo koncert, dakle džuboks izvođenje pesama.
Nikako, uživo nastupi su za njega način bitisanja, osnova, esencija, sve na svetu.

Ljubav i strast kojom zrači muzičar sa scene, jasno je koliko obožava svoj poziv i poseduje neuništivi entuzijazam. 

Da otkrijemo i to, ko se krije iza umetničkog imena – pseudonima Baby Lasagna: mladi muzičar Marko Purišić iz Umaga. Ipak, scensko ime zvuči znatno šarmantnije i svetski u svakom pogledu.

Na ovim koncertima, Baby Lasagna je izveo ceo, još uvek neobjavljeni prvi studijski album neobičnog naziva “Demons & Mosquitos”.Naravno, i ta istoimena naslovna pesma je izvedena uz čitavu seriju oduševljenja i radovanja bez presedana.

Muzički umetnik jeste prvi put bio u Beogradu, ali njegov nastup premijerno u Srbiji videla je publika Novog Sada kada je ovog leta gostovao na našem najvećem muzičkom festivalu – Exit. Petrovaradinska tvrđava se orila i prilično zatresla od njegovih dinamičnih hitova.

“Ovo je neverovatno! Konačno mogu čuti naš jezik i pričam na našem, da se lepo razumemo”, istakao je hrvatski zvezdani umetnik. 

Istoimena hit pesma “Baby Lasagna” pomerila je očekivanja, jer Bejbi Lazanja sve vreme neumorno igra, skače, đuska kao u najvećim diskotekama.

“Uplašili ste me, ovo nisam očekivao”, bio je oduševljen Lasagna samo snažnim i gromoglasnim reakcijama publike.

baby lasagna foto iva tanackovic 30

“IG Boy” (o Instagramu) i „Don’t Hate Yourself, But Don’t Love Yourself Too Much“, nizali su se hit numere, a Lasagna je bio apsolutno neumoljiv i nezaustavljiv.

“Sada idemo pesma “Stress”. Malo mirnija numera da možemo lagano plesati”, našalio se muzičar, koji je stalno bio kao uključen na struju jer nije umeo da se zaustavi od plesanja.

Sigurno da je hit Evrovizije “Rim Tim Tagi Dim” izazvao najviše oduševljenja, euforije, cike, vriske, i publika je želela iznova da sluša tu zaraznu kompoziciju.

“Brate mili, normalni! Ne mogu sebe čuti, moram staviti slušalice!”, pun utisaka je bio Lasagna.

Jasno je da evrovizijska numera „Rim Tim Tagi Dim“ već ima status planetarnog hita, sa više od čak 50 miliona slušanja na striming platformama.

Ona će biti zvezda vodilja debi albuma „Demons & Mosquitos“, koji izlazi uskoro, do kraja 2024. godine.

“Ima vas ovde malih i velikih, strava, roditelji su doveli decu, veliki respekt. Inače, mnogi su dolazili u Dom omladine iz Hrvatske, evo i mene konačno ovde. I to dva koncerta, ideeemooo!”, bio je presrećan naš novi junak.

Set lista je obuhvatila “Slave”, “Good Boy Lasagna”, “Biggie Boom Boom”, “Let’s Throw a Party”, ali i pesmu malo škakljivog naslova “Dopamine”.

Prema inspiraciji istoimenog filma Stivena Spilberga (Leonardo di Caprio i Tom Hanka) stiže i pesma “Catch Me If You Can”.

Za pesmu “Baila”, showman Baby Lasagna je u svom duhovitom maniru izjavio – “Ako ima neko broj od Šakire, slobodno neka mi prosledi”.

Skroman i prirodan muzičar je imao veoma simpatično saopštenje i poruku za fanove i celu javnost. 

“Saradnici i bližnji su me uveravali da ćemo raditi i drugi dan, ali ja nisam bio siguran. Time što nisam verovao da će zaista biti toliki interes, osećam još veće uzbuđenje zbog nastupa u Beogradu. To će biti prvi put da će publika Srbije moći čuti ostatak nadolazećeg albuma. Postoji još dobar deo pesama koje nismo svirali, no tada ćemo ih razvaliti pošteno!”, poručio je Baby Lasagna svojim iskrenim fanovima u Beogradu.

Vrlo je teško definisati žanr u kome stvara Baby Lasagna, što je i on sam nedavno priznao, ali i očigledno je kada ga slušate uživo. Može biti pop, ili pop rock, pank ili pank rock, neo pank, ekectro rock, ekectro pop…

Slovenački bend  “Joker Out”, takođe, je za kratko vreme postao hit u čitavom regionu i kod nas u Beogradu i Srbiji (Dom omladine, Arsenal Fest, Beer fest), i teško ih je žanrovski odrediti.

Kako je krenuo sa ova dva ekstremno uspešna i trijumfalna koncerta, verujemo da će nam biti redovan gost na samostalnim večerima, sledeći put možda velika sala Doma omladine, sa novim albumima sigurno Mts Dvorana i Sava Centar.

Možemo da prognoziramo naravno i Stadion Tašmajdan, Hangar Luke Beograd ili Beogradsku Arenu, što da ne?

I biće najverovatnije headliner i festivala kao Beer fest na beogradskom Ušću i Arsenal Festu u Kragujevcu.

Drugoplasirani na Evroviziji 2024 sa jakom konkurencijom Baby Lasagna dostigao je impozantnih četiri miliona mesečnih slušalaca na svim muzičkim servisima (Spotify, Deezer, YouTube), i taj broj ne ume da se zaustavi na “pokretnoj traci”.

Baby Lasagna je na koncertima u beogradskom Domu omladine predstavio energično i poslednji singl „And I“, objavljen nedavno za diskografsku kuću “Polydor Germany” u saradnji sa Universal Music Western Balkans. Time je započeto novo poglavlje u svetskoj karijeri Bejbi Lazanje.

Gledajući ga na sceni ovog vikenda, ima se utisak da je Baby Lasagna stvarno – nestvaran. Kao da je lik iz stripa, junak neke knjige, karakter iz filma, ili sa druge planete.

Neko ko uz svoje pesme neprestano ima idealne koreografije, odaje utisak vrhunskog uživanja u tom plesu, kao loptica skočica, supersonični mehanizam, svakako je obeležio ovu celu godinu i svoje koncerte u Beogradu i Novom Sadu stavio na vrh liste kao najbolji u našoj zemlji.

Evrovizija mu je munjevito donela veliku evropsku i britansku turneju „Meow Back“, zakazanu za proleće 2025. godine, koja će obuhvatiti 26 koncerata u 20 zemalja, u produkciji najveće svetske promoterske kućeLive Nation.

Ostaje nam da čekamo kada zvanično izađe prvi album Baby Lasagne, i da ga dočekamo na novim serijama koncerata.

baby lasagna foto iva tanackovic 32

 Koncerte Baby Lasagne u Beogradu organizovala je srpska produkcija i izdavačka kuća “Kontra” u saradnji sa LAA. Svakako je jasno da je “Kontra” za kratko vreme pomerila granice, jer je realizovala i vrhunski spektakl koncert Konstrakte i “Zemlje gruva” u Sava centru, a očekuje ih uskoro i nastup hrvatskih maskiranih mistika – electro pop duo “Nipplepeople”.

Kako se može videti na internetu, produktivni Baby Lasagna u svojoj online diskografiji ima već oko 30 pesama, dakle u startu dovoljno materijala da objavi dvostruki ili trostruki album, ili dva – tri albuma iz godine u godinu.

Kako god da se odluči, za bilo koju od mogućih strategija, Baby Lasagna kao muzički super-heroj i vanzemaljac je svakako kod nas uvek, odnosno zauvek dobrodošao!