DZ9A9968

Remek-delo “Gordost i predrasuda” prvi put na pozorišnoj sceni u Srbiji

Klasik Džejn Ostin Gordost i predrasuda, koji je suptilno označio buđenje feminističke istorije i misli, imaćemo prilike da vidimo kao scensko delo 17. novembra na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum. U prevodu Ivana Vukovića, reditelja i Bojane Stefanović, glumice, prva dramska premijera u ovoj sezoni, biće u žanru komične melodrame, ali će biti obogaćena izvrsnim muzičkim numerama u aranžmanu kompozitora Draška Adžića.

Za kultni roman koji je obožavan širom sveta i koji je imao mnogo kako filmskih tako i pozorišnih adaptacija Madlenianum je dobio ekskluzivno pravo na izvođenje najnovije dramatizacije Izobel Mekartur, koja je premijerno izvedena u Londonu na Vest Endu 2022. godine i koja je dobila nagradu „Olivijer“ kao najbolja komedija. 

Dramatizacija Mekarturove je zamišljena kao rasprava služavki koje komentarišu romantičnu radnju ovog klasika i zdušno glume glavne aktere priče koja prati porodicu Benet i njenih pet neudatih ćerki.

Radnja je smeštena u vreme kada je dobar brak bio jedini način da žene osiguraju sigurnu i udobnu budućnost, i osuda je ovakve uslovnosti sa sjajnom akterkom feminizma u liku Elizabet Benet.

DZ9A9983
foto: Duško Filipović

U priči se pojavljuje i poželjan neženja, bogati mladi gospodin Bingli, ali i njegov prijatelj, neoženjeni plemić Darsi. Ovaj fantastičan zaplet o zaljubljivanju i rušenju predrasuda u izvođenju Opere i teatra Madlenianum biće potpomognut scenografijom Eme Stojković i Jelene Kesić, kostimima Dragice Laušević, Maja Todorović se potrudila oko naše dramatizacije, dok je za scenski pokret zadužena Marija Milenković, a za scenski govor Nikola Živanović.

Predstavu po delu Džejn Ostin režira Ivan Vuković, koji svojom uspešnom biografijom u kojoj je mnogo nagrada ali i nepogrešiv „njuh“ za atraktivnim pozorišnim delima, što potvrđuje i njegova prva saradnja sa Madlenianumom – hit predstava Pluća na našoj Maloj sceni.

Glumačku ekipu koja je okupljena za projekat Gordost i predrasude čine izvrsne glumice koje beogradska publika voli da gleda: Ljubinka Klarić, Bojana Stefanović, Suzana Lukić, Milena Živanović, Tamara Aleksić i Borjanka Ljumović, dok je jedini glumac u ovoj podeli Goran Jevtić, koga ćemo moći da vidimo i u ženskom liku. Ekskluzivnost projekta osim prijemčive muzike i specifičnog engleskog humora je savremeni pogled na tradicionalne predrasude koje i danas moramo da razbijamo. 

Reprize su 18. i 19. novembra.