Premijera: Gozba u Bitef teatru

Premijera predstave Gozba, po motivima Platonove Gozbe, a u režiji Ane Grigorović, biće održana u četvrak, 14. maja od 20h u Bitef teatru.

Izvedbeni tekst: Vanja Nikolić

Režija: Ana Grigorović

Pokret: Dušan Murić

Izvođači: Tamara Pjević, Luka Mihovilović, Ana Grigorović, Dušan Murić

Rađena po motivima Platonove „Gozbe“ i motivima Konkursa za Savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, predstava kroz plesne i dramske elemente prikazuje diskutabilan položaj kulturnih radnika i odnosa države prema njihovom radu. Izvedbeni tekst dramaturškinje Vanje Nikolić tumače koreograf i igrač Dušan Murić, igračica Tamara Pjević, glumac i igrač Luka Mihovilović, kao i sama rediteljka Ana Grigorović.

„Gozba je predstava i projekat – i ništa od toga“ kaže Grigorovićeva. „Gozba je pokušaj da se kreira nešto bez ičega, da se radi čak i kada ne postoje uslovi za to. Ovo je projekat Ministarstava kulture i informisanja koji je dobio nedovoljno sredstava da bi bio ono što jeste – predstava. Zato je postao nemogućnost stvaranja predstave. Glumac, igračica, koreograf i rediteljka preispituju koji su elementi potrebni da bi predstava bila predstava i bez čega se sve u pozorištu može. Dekonstrukcijom procesa na sceni problematizuje se pozicija slobodnih umetnika u Srbiji i model projektnog finansiranja koji često, umesto da pruža slobodu, vodi u niz kompromisa, kako umetničkih, tako i ljudskih.“

Ana Grigorović
Ana Grigorović (1987) je diplomirala pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nagrade Hugo Klajn za najboljeg studenta režije u generaciji. Režirala je predstave „After Sun“, „North Force“, „Dečaci Pavlove ulice“, „Bekstvo“, „Lepotica i zver“, „Ako mi se zviždi, zviždim“, „Pet dečaka“, „Pedeset udaraca“, „Nacionalna klasa“, „Petar“, „Biti“, „Rađanje jednog zapisnika“. Dobitnica je nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti 2009. godine. Od septembra 2013. godine radi kao asistent režije u Operi Narodnog pozorišta.