konstrakta
foto: Luka Pekić

Multimedijalni spektakl u Sava Centru: Konstrakta i “Zemlje gruva”

Višeslojni, svestrani, čudesni, čarobni, multimedijalni muzički spektakl umetnice Konstrakte i benda “Zemlja gruva” održan je sinoć (19.09.) na Velikoj sceni Sava Centra. Plava dvorana je bila gotovo prepuna do poslednjeg mesta, i time je Ana Đurić Konstrakta konačno nakon velikog uspeha na Pesmi Evrovizije 2022. imala uzvišeni koncert u Beogradu.

Čudo neviđeno. Prava čarolija. Fascinantna vizionarska predstava. Audio vizuelni doživljaj. Performans. Pozorište. Mračni mjuzikl. Igrački komad. Filmski video zapis. Konceptualnost. Prelamanje toliko različitih umetnosti u jednom događaju.

A zapravo trebalo je da sve navedeno bude samo jednostavno: koncert.

Ipak, ovo bejaše koncept i koncert.

Ili konceptualni koncert.

I da je bio samo to, Konstrakta bi ponovo trijumfovala i dostigla vrhunac ove večeri.

Međutim, ne, ona se odlučila na teži i kompleksniji način, da stvori jednu visoko zahtevnu produkciju koja nema granica, pažljivo smišljenu mašineriju koja vam ne dozvoljava da predahnete, da trepnete, da uzmete pauzu i odete možda do toaleta, niti da vam misli vrludaju ili odlutaju.

Kako je tog dana najavljeno od strane same Konstrakte i organizacije – diskografske kuće “Kontra”, ambiciozno je zamišljeno da muzičko scenski prikaz “bude susret obične žene i veštačke inteligencije”.

Opet, ovaj neverovatan i izvanredan spektakl bio je i više od te jedne tako jednostavno sročene konstrukcije: A. I.  i nesvakidašnja muzička umetnica.

Konstrakta je čak osmislila i najnoviju pesmu povodom njenog velikog i prvog koncerta u obnovljenom zdanju – „Konstrakta u Sava Centru, Kosa leti na vetru“.

Ali, veoma pažljivo, možda čak i brižljivo, tu numeru su otpevali drugi, njena grupica kolega, dok se njen dolazak i ulazak još uvek spremao.

Sve vreme imate utisak kao da ste u bioskopu, odnosno da prisustvujete nekoj lucidnoj premijeri avangardnog filma, ali istovremeno i alternativne predstave, muzičkog komada koji vas vuče u aktuelne bolne teme, osvešćene priče što umeju da nas prodrmaju i nokautiraju.

“Najtačnije i najlepše što može da se kaže večeras jeste: Hvala vam što ste došli!”, iskrena je bila Konstrakta na svom prvom od mnogih obraćanja na koncertu ove magične noći.

“Svuda sam po medijima išla da promovišem ovaj koncert, i dosta sam drobila o veštačkoj inteligenciji, a i stvarno jesam radila sa njom”, poručila je umetnica, a i stvarno jesmo bili svedoci čudesnih maštarija sa A. I. koje oduzimaju dah i zaokupiraju sva naša čula, putem teksta – naracije do vizuelnih lepota.

Sa temom „Obična žena u neobična vremena“, u više od dva sata programa (oko 130 minuta), Konstrakta je zamislila da ovaj muzičko-umetnički događaj izlazi van okvira klasičnog koncerta i obećala je posebno iskustvo za publiku, ali deluje da je i sama sebe iznenadila i nadgradila.

konstrakta
foto: Luka Pekić

U pitanju je višenamenski i višemedijalni program gde je svaka pesma simultano povezana sa video radovima, animacijama, A. I. eksperimentima, što je bilo poput predivnog putovanja kroz nove neistražene dimenzije i paralelne univerzume.

Nakon dve numere, zavesa se podigla i iza nje već je bio spreman bend “Zemlja gruva”, iz neke polu tame, deluje u vidu nekog novog futurističkog filma koji nas zavodi i uvlači u svoj um.

Fanovi su već bili rasplilavljeni i svesni da će kompletan čin pred njima biti svakako više od standardne svirke. Atmosfera se zagrejavala i višestruki muzički hepening je eksplozivno išao svojim nepredvidljivim tokom.

Da otkrijemo kako se pred koncert Konstrakta obratila svojim fanovima i javnosti:

„Večeras imamo svoj prvi veliki koncert u Plavoj dvorani Sava Centra – koncert za dvorjane. Spremamo susret obične žene i veštačke inteligencije. Dress code – crno ili belo, i možda malo crvenog – hajde, čisto da vam izađem u susret. Ko može, neka ispoštuje. Neću zameriti ako donesete poklone… čujem da se spominju ajvar i prase… može i ‘leba, ali nisam sigurna da li će to moći u Sava Centru – novi su im tepisi, znate. Razmišljam da postavim dve lažne Konstrakte ispred ulaza za dvorjane, da prikupljaju poklone“.

I kako je reagovala kada je koncert dobrano odmakao?

Dress code ste uglavnom, kako vidim, ispoštovali. Crno i belo, a ima stvarno i crvenog. A šalila sam se za sve to”, uz osmeh priča nam Ana Đurić, tako skromna, spontana, vedra, večno nasmejana.

Repertoar je činio presek od 20 i kusur godina njene karijere kroz neobičan bend “Zemlja gruva” i solo karijere koja je krenula od 2018. i bazira se na njenim konceptualnim singlovima – spotovima koji su krenuli od video projekta “Triptih”, odakle se izrodio i bezvremenski evrovizijski hit “In Corpore Sano”.

Kao podsetnik na taj mini serijal ona je otpevala svoju prvu pesmu ove večeri – “Nobl”, što je podiglo celu salu na noge, i do kraja spektakla Sava centar je postao pozornica za intenzivni ples.

Konstrakta je ponudila publici “Žvake”, i duhovito priznala i žalila se “Neam šamana”, dok su na velikom platnu sve vreme emitovani izuzetno maštoviti audio vizuelni prikazi, koji su opčinili i očarali publiku, te i potpisnika ovih redova.

Odjednom, na scenu stižu dva klavira. Da li će neko od 11 članova “Zemlja gruva” sesti za klavir i preći na repertoar klasike? Sve nedoumice bivaju rešene uskoro.

Izuzetno duhovito, šarmantno i originalno najavljeni su specijalni gosti sa natpisom scenarija – naracije na platnu gde se čuo muški modulirani glas iz of-a, te tako saznajemo da nam stiže tandem, kako su nazvani “Lepi elpi duo”, odnosno – LP Duo, kojeg čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović. Naravno, u tom tekstu Ana Đurić je istakla kako su oni toliko uspešni u svetu, gde su svirali na toliko izvanrednih sala i hala, tako da imamo čime i kime da se iskreno ponosimo.

Sonja i Andrija su seli za svoje hibridne klavire, te svojim magičnim prstima započeli poetsko muziciranje, a to je zapravo melodija za Konstraktin hit “Mekano”.
Bez pratnje 11-članog benda, Konstrakta i LP Duo su izveli novu verziju te kompozicije, samo dva klavira i njen glas, i stiče se utisak kao da i nije ista pesma u pitanju, već sasvim novo čitanje i inventivna obrada.

konstrakta
foto: Luka Pekić

Iskoristila je Ana da otkrije poneku trivijalnost o sebi, da više voli HBO nego Netflix striming servis, što nije velika vest, ali eto predstavlja deo njene “ispovesti” i “scenografije”.

“Naše blago! Daću vam posle neke poklone, slatki doručak”,
 izjavila je Konstrakta za LP Duo i nežno ih oboje zagrlila.

Posle ona ostaje sama na sceni, počinje novu pesmu “Evo obećavam”, nastupa ispred zavese.

Sve je to bio tek prolog, efektno smišljen uvod za spajanje dva horska ansambla, koji su ulazili na scenu, uz veliki aplauz cele sale – Hor Prve gimnazije u Beogradu i Hora “Svi uglas!”.

“Daj mi budućnost, obećaj mi sigurnost”, pevali su mladi i stariji iz hora uz divan vokal Konstrakte, koja kao da želi da se uštine da je koncert u toku – stvarnost, a ne snoviđenje.

“Puno ljubavi i entuzijazma je potrebno da se ovako peva, što ovi mladi ljudi u horu i imaju. Volimo da pevamo. Znamo koliko je pevanje terapija”, primetila je Konstrakta.

Mnogima omiljena pesma “Đango”, inspirisana vestern filmom “Unchained Django” Kventina Tarantina,očekivano je obradovala publiku, ali ni ovo nije bilo samo puko izvođenje, već izvanredan performans poput vrhunskih kostimiranih mjuzikala.

“Je l’ vodite vi računa malo o plodnim danima? Ništa, pitam samo onako”, animirala je publiku muzičarka, kroz svoju numeru “Plodni dani”, dok su animacije i kreativna rešenja neprestano emitovana kao maraton genijalnih radova u sferi kratkog metra i eksperimentalnih ostvarenja.

“Lepo je ovde u Sava centru, stvarno jeste, ali ide mi svetlo u oči, pa vas ne vidim sve u sali. Ne znam da li ste naučili sve ove tekstove”, preslišavala je Konstrakta malo svoj auditorijum.

Stihovi “Svega toga ne bi bilo da si radio sam” iz naslova “Da bi nam”, vodilo je do odlične pesme “Mama”, te je prema dramaturgiji i to odvelo Konstraktu u prvi red svojih ljubitelja.

“Hoću da vidim publiku, spremila sam poklone. Evo poklona za jednu ženu koja se smeje kao moja mama”, reče Ana i stvarno uručuje dar toj ženskoj osobi.

Deca su se sjatila ubrzo oko Konstrakte tražeći željno autorgram

Polako, dečice, posle ćemo da se potpisujemo, morate da se strpite. Sada pevamo. Idemo sada na jednu ozbiljnu pesmu”, najavila je ona i zapevala baladu “Tuga”, koja je potresla Plavu dvoranu svojim emocijama i rečima – “Voda magla je , voda magla je, Magla me ne pere, ne pere, A voda magla je, Magla me ne pere, ne pere, A voda magla je”.

Ovo je za sve one koji nisu više sa nama”, objasnila je numeru “Tuga” jedna od velikih favoritkinja na Evroviziji 2022. u Torinu (Italija).

Zanimljivo da je Konstrakta te 2022. bila pravi hit i postala zvezda nakon dve decenije provedene u “Zemlji gruva”. Kada je usledio trijumf sa originalnom i osvešćenom pesmom “In Corpore Sano”, Ana je sebi promenila život iz korena.

I te godine ona je bila kraljica festivala u Srbiji i čitavom regionu: osvajala je Beer fest u Beogradu (Ušće), Arsenal fest u Kragujevcu (Knežev arsenal), Exit u Novom Sadu (Petrovaradinska tvrđava), Sea Dance (Crna Gora), Sea Star (Hrvatska).

Osim Beer festa, Konstrakta tada nije imala veliki solo koncert u prestonici naše zemlje, a publika je željno to veoma čekala i iščekivala. Delovalo je da će se to desiti ranije, možda prošle 2023, ali dočekali smo ove godine.

konstrakta
foto: Luka Pekić

I konačno se taj solo koncert i dogodio sinoć, na obostranu sreću izvođača i publike, kao da je Ana čekala da se već jednom otvori rekonstruisan Sava centar, posle pune tri godine adaptacije.

Planirala sam da se ovde aplaudira, govorila je muzičarka tokom koncerta.

Kompletnu ekipu na sceni i van nje Konstrakta je zdušno pozdravila, ali iako je delovalo, nije to bio kraj koncerta, tek polovina.

Nakon hita “Nisam znala da sam ovo htela”, dovela je na scenu Milovana Boškovića, lidera “Zemlje gruva”, koji je izvodio neke teatralne plesne pokrete, da bi onda bio pravi vođa sa gitarom na nekoliko pesama, kao “Meni treba”, ali i “Afrika” i “Ti si mi u mislima” Dina Dvornika, nažalost prerano preminulog fanki muzičara iz Hrvatske.

Pitala se ona “Šta sam ja bogu zgrešila” u novoj pesmi “Zabava”, na opšte uživanje ljudi u sali, koja nije znala da li pre da gleda video filmove na velikom platnu ili nju na pozornici.

Omadjijani, hipnotisani, opčinjeni, opsednuti, fanovi su bili svesni da prisustvuju revoluciji i kreativnoj ideji kako jedan savremeni koncert velike zvezde treba da izgleda kod nas.

Ogroman hit “In Corpore Sano” stigao je na red i srećni ljudi u publici su ponavljali stihove inteligentne i kritične pesme, a priključila je i svojevrsni nastavak te numere – “Novo bolje”, koju je komponovala za Izbor Pesme Evrovizije 2024.

Dvojnice Konstrakte u liku mlađih dama često su volele da izlaze na scenu i da se stope sa svima, da malo zbunjuju publiku, što je bilo beskrajno simpatično i drago za gledanje.

Konstrakta je menjala svoje odevne kombinacije i komplete, od belog do crvenog, u čemu god se već oseća komotno, te je imala čitave serije performansa, ili kao vanserijskog odlomka iz nekog pozorišnog projekta u nastajanju, mjuzikla ili koreodrame sa pevanjem.

Okupila je svoju gardu i svitu pred kraj za jedan veliki trouglasti sto, tako da je sve bilo na izuzetno vrhunskom nivou, u pogledu neverovatne produkcije od koje vam zastane knedla u grlu i pitate se da li je ovo sve moguće i ostvarljivo.

Konstrakta je završila oficijalni deo, a onda je nastavila da “propituje” mlade da li žele još, i ispostavilo se da ne žele da je puste da ode sa bine, nikako, ni u kom pogledu.

“Da li možemo još? Da li vi želite da se vratimo?”, podgrejavala je Ana svoju publiku, mada je jasno bilo da i sama želi povratak na bis.

konstrakta
foto: Luka Pekić

Izbor je pao ponovo na “Mekano” i posebno “In Corpore Sano”, tako da je sa dva istinska hita posle više dva sata odjavila svoju “Zemlju gruva” i sebe. A fanovi su tražili i očekivali produžetak.

Konstrakta je povodom koncerta govorila da posebnost ovog događaja leži u uvođenju veštačke inteligencije kao ključnog gosta na koncertu. Prvi put u Srbiji, domaći izvođači su koristili AI kao integralni deo muzičkog performansa. A premijerno su izveli nove pesme inspirisane upravo veštačkom inteligencijom, o međusobnom odnosu tehnologije i ljudske prirode.

Ipak, ono čemu je prisustvovala publika, ne može ni na kraju teksta da se definiše i rastumač

Publika je zbunjena jer je bila suočena sa epskim koreografskim mjuziklom, koji je uvek ozbiljan, opominje, kritikuje, i Konstrakti se svidja ta važna uloga, i jasno je koliko je ona ispred svog sveta i vremena. 

Nema sumnje, ovo mesto, Sava Centar, može uvek biti lična karta ili identitet diplomirane arhitektice Konstrakte, ali i dvostruki igrač, vizuelni stvaralac i kompozitor.  Na bini ona je muzička umetnica koja u osvajanju publike očigledno da nema kočenja i pruža podršku da istraje u namerama da se vrati u ovo velelepno izdanje, u kome se oseća najkomotnije. Time čudi činjenica da nije zakazala barem još jedan koncert, a zaslužuje da barem jednom godišnje ovde nastupa.

Ostaje nada da će ovaj spektakl performans biti deo njihovog repertoara i nadalje, da tolika vrhunska produkcija ne bude samo za Sava Centar i gotovo, jer ovakav neverovatni spektakl trebalo bi da vidi svaki grad i malo mesto ove naše lepe zemlje. U suprotnom, fanovi će imati snažnu pobunu na ulicama, jer će biti željni, a uskraćeni što nisu videli u Beogradu. Mala šala, razume se.

IMG 8691
foto: Luka Pekić

Tako je Konstrakta istisnula i mnogo popularnije i poznatije muzičare, koji nisu imali toliko audio vizuelnog iskustava, znanja, izgleda, da stvore neku novu dimenziju i simbolični trijumf na svim predstojećim izazovima.

Konstrakta je stvorila zavet, zaveštanje, osvojila nevidljivu nagradu, te postavila visoko lestvice i standarde, i malo ko može da joj parira sa naših prostora. Kako sada gledati bilo koga nakon ovako zahtevnog i nadasve briljantnog scensko muzičkog programa?

Imamo utisak da ćemo jednostavno zaboraviti sve druge. Kako se nahraniti novim kulturnim i umetničkim delima, senzibilitetima i ukusima, kada ste prisustvovali ovako nečem sasvim ogromnim, monumentalnim i kolosalnim?

Potpisnik ovih redova je srećno ispunjen i ponosno sit. I rest my case.

Eto teme za razmišljanje i novi domaći zadatak za neke nove učesnike, “sledbenike”, koji mogu u Sava centru ili bilo gde tek pokušati da budu “pametniji”, mudriji od prave matice, kreativnog maga koji vrlo uverljivo gospodari ovako raskošnom multimedijalnom projektu koji dokazuje da ova muzička dama stalno juriša nekoliko koraka napred. I sada postaje još popularnija nego 2022, a bili smo ubeđeni da je to apsolutno nemoguće. I da će potražnja za njom vremenom izbledeti.

Drago nam je da smo toliko pogrešili.

Očekujte neočekivano sa Konstraktom.

Jedino ona ostvaruje nemoguće.