IMG 20240916 163531 952

Inspiracija Lubardom, prostorna instalacija

Otvaranje multimedijalne izložbe “Inspiracija Lubardom, prostorna instalacija”, Marije Jevtić Dajić, biće održano 17. septembra u 18 časova u bašti Legata Petra Lubarde, Iličićeva 1.

Inspirisana širim kontekstom modernog u stvaralaštvu jednog od najznačajnijih srpskih I jugoslovenskih umetnika 20. Veka – Petra Lubarde, I njegovim jedinstvenim načinom rada, savremena umetnica Marija Jevtić Dajić  pokušava da promisli na primeru tri rada iz kolekcije Legata Petra Lubarde: „Čovek i zveri „ (1964), „Usamljeni jahač“(1969) i „Lamento za pesnika“(1970). Projekat je svojevrsna simbioza modernog i savremenog i predstavlja prvu intervenciju u javnom prostoru eksterijera Legata Petra Lubarde. Zanimajući se za estetiku tri dela moderne umetnosti, Marija novim gledanjem u procesu rada transponuje takvo delo moderne umetnosti u instalaciju u javnom prostoru beogradskog legata.

Linije razumevanja i prenošenja istog se odvijaju na nivou prostora, oblika, boje i materijala (klirit). Nov rad sada angažuje posmatrača da razmišlja o izdvojenim oblicima kao svojevrsnim simbolima u ikonografskom opusu umetnika Petra Lubarde, prostorima unutar „nove slike“ i bojama.

Marija Jevtić Dajić je diplomirala slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, radi kao scenograf na Radio televiziji Vojvodine, izlagala je na 35 samostalnih i preko 300 grupnih izložbi.