Jubilarni 20. Festival “7 veličanstvenih” uz specijalnu projekciju više u MTS dvorani

Screenshot 2024 09 11 at 12.33.57
foto: Tijana Janković-Jevrić

Dve decenije tradicije revijalnog prikazivanja vrednih selekcija dokumentranih filmova iz celog sveta, Festival “Sedam veličanstvenih” obeležiće još jednim sedmičnim izdanjem od 13. do 19. septembra u MTS dvorani. Prvi od sedam filmova, na program je ostvarenje o pijanističkoj Olimpijadi u Varšavi „Pijanoforte“, čiji autor je Poljak Jakub Pjontek. Ove godine, imaćemo i još jedno, specijalno veče više, koje je, prema želji selektora festivala Tue Stin Milera, posvećeno francuskom dokumentaristi Nikoli Filiberu, koji je već dva puta bio gost ovog beogradskog festivala, a čiji je film  „Na brodu Adaman“ prošle godine osvojio glavnu nagradu Berlinara.

Pijanoforte kadar iz filma
foto: Darek Golik iz filma “Pijanoforte”

“I ove godina pred nama je jedna eksluzivna selekcija veličanstvenih filmova, i čini mi se još  eksluzivnija selekcija gostiju koji nam dolaze,” rekao je direktor festivala Zoran Popović na konferenciji za novinare, dok je, takođe direktorka festivala Svetlana Popović naglasila da je od početka suštinski deo festivalskog koncepta bio taj da i autori budu prisutni, kako na razgovorima tako i na radionicama o dokumentarizmu. Tako će biti slučaj i ove godine, kada će, prema tradiciji, mladi filmski autori i studenti moći  da učestvuju u specijalnoj pratećoj radionici.

„Na početku Sedam veličanstvenih na sceni je bila i nekolicina mladih filmskih autora koji su pomagali Zoranu i Svetlani: Mila Turajlić, Andrijana Stojković, Sonja Blagojević, Jelena Stanković… One sada prave filmove i imaju decu o kojoj brinu. Pratim njihove karijere sa zadovoljstvom. Jelena, na sreću, još uvek pomaže. Da ne zaboravim Nevenu Đonlić koja je bila na čelu filmske redakcije Sava Centra kada je sve počelo, posvećeni navijač Đokovića. I divna mlada Ema, takođe filmska autorka, koja nas vodi u šetnje po divnom Beogradu,” priseća se selektor Tue Sten Miler, dodajući da je sedam magičan broj, a filmovi ovogodišnjeg programa izabrani srcem.

Selekcija, koja je i same organizatore, kako to Popović kaže, iznenadila, čine filmovi: “Pijanoforte” (Poljska), „Balomanija“ (Brazil), „Tvoj život bez mene“ (Mađarska), „Gospodin Bo“ (Italija), „Šaptač risovima“ (Finska), „Bilo jednom u jednoj šumi“ (Finska), „Ja sam reka, reka je ja“ (Holandija). Specijalna projekcija biće održana u Maloj sali 18. septembra, kada će biti prikazan film, koji je već bio na festivalu, a to je “Nenet”, film o orangutanki koja je zaštini znak zoološkog vrta u Parizu.

Nikola Filiber, čiji je sutorski dokumentarac  o dvostruko uhvaćenoj orangutanki, i kavezom i kamerom “Nenet” otvorio “7 veličanstvenih” 2011. godine,  rođen je u Nansiju u Francuskoj, 1951. Njegovi filmovi su prikazani na više od sto revija u svetu.  Za film „Na brodu Adaman“ osvojio je nagradu „Zlatni medved“ na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2023. godine, a prikazan je prošle godine na našem Martovskom festivalu u Domu omladine Beograda.

„Ova selekcija u velikoj meri govori o današnjem svetu, o onome što se najznačajnije dešava  sa svima nama. Ovo su filmovi koje objedinjuje težnja ka nekom vrhunskom, izuzetnom cilju, koji je veći od svih nas, govoto u svakom slučaju. Verovatno nije iznenađujuće to što se u velikoj meri gvori o odnosu  prema prirodi. O potrebi da se ne odustaje kada je najteže. O potrebi da pronađete fantastične, nezamislive puteve da ostvarite nešto što je san, san o lepoti prirode, san o netaknutoj lepoti prirode čoveka, san da pokažete svetu šta sve čovek može,“ istakao je Popović rekavši da su čak tri autora posvetila svoje filmove toj temi. 

Na čelu tima festivala, koji je svoje prvo izdanje imao 2005. godine, nalaze se direktori festivala Svetlana Popović i Zoran Popović (Centar za vizuelne komunikacije Kvadrat), kao i selektor filmski kritičar Danac Tue Stin Miler. Vrlo brzo od svog osnivanja, ova manifestacija koja je posvećena pažljivom odabiru vrhunskih dokumentarističkih ostvarenja nagrađena je Godišnjom nagradom Evropske dokumentarističke mreže (EDN), koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju evropske dokumentarističke kulture 2008. godine.

Sedam velicanstvenih vizual

Karte za sve projekcije mogu se kupiti na biletarnici i sajtu MTS dvorane po ceni od 550 dinara.