Screenshot 2024 07 17 at 12.52.01

Rok festival “Gitarijada” u Zaječaru u 57. izdanju od 29. do 31. avgusta: spoj inostranih, regionalnih i domaćih imena

Ovogodišnja Gitarijada u svom 57. izdanju biće tradicionalno održana u Zaječaruposlednjeg vikenda u avgustu, od 29. do 31. avgusta na Kraljevici.

Kako navode organizatori, najstariji rok festival na Balkanu prilagodio je svoj program željama fanova i tako je selekcija zanimljiv spoj prevashodno inostranih sastava hard rok i metal žanr usmerenja, domaćih snaga i regionalnih imena.

Kao i svake godine, u dva polufinala i jednom finalu takmičiće se demo bendovi iz Srbije i regiona. 

Prvog dana festivala 29.08. nakon prvog polufinala nastupiće hrvatski hevi metal bend “Keops” iz Rijeke, koji za sobom ima tri studijska albuma – “Keops” (2012), “Lice sudbine” (2015) i “Road to Perdition” (2022) prema istoimenom američkom filmu Sema Mendeza, gde igra Tom Henks.

Screenshot 2024 07 17 at 12.51.41

Grupa “Keops” je nedavno, 13. jula, kada je kod nas na stadionu Tašmajdan gostovao britanski hard rok bend “Deep Purple”, bila uvodna tačka pred koncert Brusa Dikinsona (lidera “Iron Maiden”-a) u Hali Zagreb.

Osim “Keopsa”, još jedan gost iz Hrvatske nam pristiže prvi put u Srbiju – sastav “Jelusick” koji predvodi hrvatski kantautor, pevač, kompozitor, tekstopisac Dino Jelusick ili Jelusić, rodom iz Požege.

Roker Dino je izuzetnih glasovnih mogućnosti, stvara u žanrovima hard rok, progresiv rok, hevi metal, rok, bluz rok, i od 2021. je postao član slavne rok atrakcije “Whitesnake”, i zamalo da nam dođe na leto 2022. u Srbiju, Beograd, na stadion Tašmajdan, ali tada je njihov koncert nažalost bio i ostao otkazan.

Jelusick sa zapaženom inostranom karijerom pevao je u raznim svetskim bendovima kao “Animal Drive”, “Trans Siberian Orchestra”, u grupi Majkla Romea, dok je 2023. ušao u bend – supergrupu  “Whom Gods Destroy” (američki progresiv metal žanr), a sa svojim sastavom “Jelusick” snimio je album “Folow the Blind Man” (2023).

Screenshot 2024 07 17 at 12.51.46

Treći bend prve noći jeste “Divlje jagode”, hard rock priča iz Bosne i Hercegovine, koju već 47 godina vodi gitarista, kompozitor, tekstopisac Sead Zele Lipovača.

U Beogradu poslednjih godina (2022, 2024) punili su Mts Dvoranu, ostvarili saradnju sa Čipijem iz srpske grupe “Osvajači”, i imali nastupe na raznim našim festivalima (Beer fest, RockStar Fest na Beogradskom sajmu).

Drugo veče 30.08. će obeležiti domaći tribute bend “Queen Sensation”, posvećen britanskoj progresiv rok grupi “Queen” i pevaču Frediju Merkjuriju (oni će imati 2. septembra novi solo koncert u Botaničkoj bašti).

Osim njih eksploziju rok energije i razaranja će predstaviti i beogradski bend “Van Gogh”, uvek ubedljivo najtraženiji na turnejama i festivalima širom Srbije i regiona.

Zvonimir Đukić Đule i ekipa u susretu sa novim pesmama i 11. albumu, ponovo će pružiti svoj maksimum rokenrol tobogana sa neprolaznim hitovima.

Drugu rok noć će zatvoriti grčki pauer metal bend “Firewind”, nastao 1998. godine u Solunu.

Treće i finalno veče “Gitarijade” otvoriće odluka žirija ko je najbolja grupa 57. edicije, kao i nastup

kultnog hardkor benda “Ritam nereda” iz Novog Sada.

Uslediće koncert britanskog treš metal sastava “Onslaught” iz Bristola, koji je u prvoj fazi postojao od 1982. do 1991, da bi se nakon raspada ponovo aktivirao pre skoro dve decenije, tako da traju od 2005. godine do danas.

U revijalnom delu programa, nastupiće i čuveni čileanski rok pevač Roni Romero, kome će to biti prvi javni nastup u Srbiji.

Romero je istovremeno rokonačelnik ovogodišnje Gitarijade, kome će simbolično biti predati ključevi Zaječara.

Roni Romero je naširoko poznat kao vokal u čak sedam bendova kao što su – “Rainbow” (2015) čuvenog Ričija Blekmura,  MSG – “Michael Schenker Group”, “Lords of Black”, “Elegant Weapons”, “The Ferrymen”, “Sunstorm”, kao i IMP – “Inteligent Music Project”.

Upravo sa “IMP” je nastupao na Evroviziji 2022 kao predstavnik Bugarske, i u svrhu te promocije, iste godine je gostovao u Beogradu, na sceni bivšeg kluba Wurst Platz Bar, zatvorenog tipa, samo za predstavnike medija, te su odsvirali nekoliko pesama.

Raspored svih nastupa na 57. “Gitarijadi”

Četvrtak, 29.08. u 20 časova:

I polufinale

“Keops”

“Jelusick”

“Divlje Jagode”

Petak, 30.08. u 20 časova:

II polufinale

“Queen Sensation”

“Van Gogh”

“Firewind”

Subota, 31.08. u 20 časova:

Finale Gitarijade

“Ritam Nereda”

“Onslaught”

Ronnie Romero

Kao i svake godine, boravak u kampu sa obrokom je besplatan.

foto: Zaječarska Gitarijada promo