tajne podzemnog beograda 353

Tajne podzemnog Beograda

Primamljiva ponuda za domaće i strane goste

Verujemo da bi većina naših građana volela da svoj glavni grad prikaže u najboljem mogućem svetlu svojim gostima, ali i stranim turistima koje put, slučajno ili namerno, nanese u prestonicu Srbije. Pored predivnih muzeja i galerija, parkova i reka, Beograđani i njihovi gosti dobili su novi izazov i to u vidu ture koja se zove „Podzemlje Beograda”…

Beograd je centar vrhunskog provoda, grad srdačnih i ljubaznih ljudi… Da u njemu «ima svašta nešto lepo da se vidi», odgovoriće vam većina turista, kada ih upitate kakav utisak je ostavio naš grad na njih. Da se ne bi sve zaustavilo samo na dobrom provodu i ludom noćnom životu, pobrinule su se različite turističke organizacije. One vredno rade kako bi doprinele razvoju Beograda, kao grada, koji ima da ponudi bogatu kulturu i istoriju.

Turistička tura „Podzemlje Beograda” biće organizovana posle božićnih praznika i to tri puta nedeljno. Ona podrazumeva obilaske beogradskih podzemnih znamenitosti. Zanimljivo je da je uloga vodiča ove ture pripala piscima knjige „Beograd ispod Beograda” profesoru Vidoju Goluboviću i Zoranu Nikoliću.

Svi zainteresovani posetioci, koji se odluče da krenu turom podzemnog Beograda, imaće priliku da vide i saznaju nešto više o: rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda u kojoj su temelji kule glavne kapije rimske tvrđave i cevi rimskog vodovoda koji je vodio čak od Malog mokrog luga, o Informbiro bunkeru kod spomenika Pobednik na Beogradskoj tvrđavi, zatim o špijunskim tajnama Jugoslavije i Titovoj političkoj igri, Velikom barutnom magacinu u donjem gradu Beogradske tvrđave, kao i o Vinskom lagumu koji se nalazi u Karađorđevoj ulici, a koji će posetiocima dočarati period oslobođenja Srbije od Turaka.

Tura „Podezemlje Beograda” obuhvata obilazak četiri lokaliteta, uz vinsko posluženje. Traje dva sata, a cena ulaznice staje šest stotina dinara.

Za mesto sastajališta i polaska grupe određena je ulica Vuka Karadžića broj 9. Za sve dodatne informacije, možete da se obratite Turističkoj organizaciji Srbije.

Sve što vam je potrebnu za ovakvu vrstu avanture je topla i ušuškana odeća, dobro društvo i dobra volja da se upoznate sa tajnama podzemnog Beograda, kso i sa svim što one nose. Budite hrabri, pa se usudite da ih otkrijete.

 foto:publicdomainpictures