Screen Shot 2017 11 30 at 09.27.51

Druga strana svega napunila Sava Centar

Nakon pet godina snimanja, i  svetkse premijere u Torontu, zatim njujorške, pa evropske na festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, gde je film dobio prestižnu nagradu za najbolji dokumentarac, “Druga strana svega” prikazan je i pred domaćom publikom, sinoć u do poslednjeg mesta punoj sali Sava Centra, u okviru Festivala autorskog filma.  Autorka filma Mila Turajlić poznata je već filmskoj publici po svom debitantskom ostvarenju “Cinema Komunisto”, a premijerno beogradsko prikazivanje svog novog autorskog dela, čiji je ona scenarista, reditelj i snimatelj posvetila je nedavno preminulom snimatelju Stefanu Labudoviću.

Pred projekciju, publici se obratio reditelj Stefan Arsenijević, rekavši: “Ono što nismo mogli da pretpostavimo je da će ovaj film postići veliki istorijksi uspeh. Pre tačno sedam dana film “Druga strana svega” osvojio je glavnu nagradu na festivalu IDFA u Amsterdamu koji je najznačajni festival dokumentarnog filma na svetu. Kažem da je istorijski uspeh, jer ni jedan reditelj iz regiona, tokom višedecenijskog festivalsko trajanja, nije osvojio ovu nagradu. Istorijski uspeh je i zbog toga što je do sada samo pet rediteljki dobilo ovu nagradu.” Na to se nadovezala autorka Turajlić izjavivši da je sve u vezi sa ovim filmom bilo neočekivano uključujući i toliko interesovanje domaće publike u sali, ističući: “Ne preterujem ako vam kam kažem da je za mene ovo najvažnija projekcija. U  sali su ljudi koji se u filmu, oni koji su pomogli da se ovaj film napravi, i vi, beogradska publika, a ovaj film je svojevrsni omaž Beogradu.”

TOSE still 1
Rediteljkina majka Srbijanka Turajlić u filmu Druga strana svega.

U filmu “Druga strana svega” rediteljka govori o nacionalizaciji, građanskom ratu, raspadu Jugoslavije i otporu razgovarajući sa svojom majkom penzionisanom vanrednom profesorkom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, nekadašnjom članicom Narodnog pokreta Otpor i bivšom pomoćnicom ministra za Obrazovanje i sport Srbijankom Turajlić. Njih dve zajedno govore o bogatoj porodičnoj istoriji njihove porodice, beogradskih intelektualaca, nadovezujući se na taj način i na prošlost naše zemlje, našeg grada. Tokom projekcije, publika je pojedine replike iz filma podržavala aplauzom.

Kako je u pitanju prva koprodukcija HBO-a u Srbiji, na premijeri u Sava Centru, osim rediteljke Mile i članova ekipe, na sceni su se poklonili i potpredsednica i izvršna producentkinja dokumentarnog filma HBO Europe Hanka Kastelicova, koja je izvršni producent filma „Druga strana svega“ i francuska koproducentkinja filma „Druga strana svega“ Karin Čičkovski.

Aktuelan 23. Festival autorskog filma će trajati do 2. decembra.