fest gledaj 03 horizontalni

Nominovani za Oskara na 45. FEST-u

U programu FEST-a se već tradicionalno nalaze mnogobrojna ostvarenja iz prethodne godine koja se takmiče za jednu od najvećih svetskih filmskih nagrada – Oskara.
Dva dana nakon početka ovogodišnjeg izdanja festivala, ceremonija dodele Američke filmske akademije odigraće se 26. februara.

Kao najavu 45. FEST-a publika je na projekciji u Cineplexx-u Ušće 25. januara već imala prilike da pogleda zavodljivi mjuzikl LaLaLand (r. Demijan Čazel) nominovan u čak 14 najvažnijih kategorija: za najbolji film, režiju, mušku ulogu, žensku ulogu, fotografiju, montažu, kostim, scenario, scenografiju, originalnu muziku, miks zvuka i montažu zvuka. Osim toga, LaLaLand ima dve nominacije u istoj kategoriji – za najbolju originalnu pesmu. Za najbolju originalnu muziku nominovani su još i Džeki (r. Pablo Laren) i Mesečina (r. Beri Dženkins).

U programu FEST45 nalaze se se čak 4 ostvarenja od ukupno 9 nominovanih za najbolji film u celini:  Nevidljivi faktori (r. Teofor Melfi), Po cenu života (r. Dejvid Makenzi), Mančester na moru (r. Kenet Lonergan) i Mesečina.

Između ostalih, u konkurenciji za najbolji originalni scenario našli su se Mančester na moru i Po cenu života, dok su flimovi Nevidljivi faktori i Mesečina nominovani u kategoriji za najbolju filmsku adaptaciju.

U programu FEST45 GALA naći će se filmovi Ona (r. Pol Ferhoven) i Džeki, a glumice koje ih ih čine fantastičnim – Izabel Iper i Natali Portman – nominovane su u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu. Za najbolji kostim je nominovan upravo film Džeki, posvećen misterioznoj prvoj dami Amerike, a u konkurenciji za najbolju mušku ulogu takmičiće se Kesi Aflek za Mančester na moru.

Maestralni Majkl Šenon je po drugi put nominovan za Oskara u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu, ovaj put za pojavljivanje u filmu Noćne zveri. Osim njega, u ovoj kategoriji našli su se i nezaboravni Džef Bridžis za ulogu u filmu Po cenu života, Lukas Hedžis za Mančester na moru kao i Maheršala Ali za film Mesečina. U kategoriji za najbolje sporedne glumice takmičiće se Naomi Haris za ulogu u filmu Mesečina, zatim Oktavia Spenser za Nevidljive faktore i Mišel Vilijams za Mančester na moru.

Film koji će zatvoriti ovogodišnji FEST je najnovije ostvarenje čuvenog američkog reditelja Marina Skorsezea, Tišina, a nominovan je za Oskara u kategoriji za najbolju fotografiju, u kojoj se još takmiči još i Mesečina.