vlaznost

Film Vlažnost pravo osveženje

Novi domaći film “Vlažnost” predstavlja pravo osveženje u domaćoj kinematografiji i izuzetan je razlog da posetite bioskop narednih dana. U pitanju je debitantski film reditelja Nikole Ljuce, koji je premijerno prikazan domaćoj publici na tek održanom 44. FEST-u. Nagrađen je Beogradskim pobednikom za Najbolji film u nacionalnoj selekciji ovog prestižnog festivala. Njegov reditelj Ljuca, kao i glavni glumac Miloš Timotijević takođe su poneli titulu najboljih.

“Film koji svojim autentičnim izrazom i specifičnim stilom najavljuje neki novi i značajan glas srpskog filma,” glasi obrazloženje žirija 44. FEST-a, na čelu sa Draganom Bejlogrlićem. Festovska publika koja je imala priliku da pogleda ovo ostvarenje, sigurno bi se složila sa ovom konstatacijom.

Mladi reditelj Nikola Ljuca (1985) je na moderan, estetski upeglan  i, u momentima, veoma duhovit način ispričao gorku međuljudsku priču o savremenom beogradskom miljeu, kog čine maldi i uspešni poslovni ljudi. Rreditelj je pisao i scenario, i u tom procesu je proveo pet godina rada. Za ovaj film je dobio Nagradu za najbolju režiju na 44. FEST-u.

Film “Vlažnost” je po žnaru drama ali i misterija. Njegova priča nas vodi u veoma blisku prošlost, u vreme strašnih poplava, ali nam priča o onim ljudima koji su egzistencijalno obezbeđeni i ušuškani u svojim stanovima i vikendicama, i kancelarijama na dobrim lokacijama. Njih ne pogađaju tuđe patnje, ali se i sami, uprkos površnim uzajamnim odnosima, iznenada pronalaze u svojim ličnim dramama. Većina njihovih problema prouzrokovana je neiskrenim odnosima, lažima i težnjom za nečim višim što smatraju da im pripada, bilo da je to ljubav, status… i zašta su spremni da rizikuju to što sada imaju.

Glumac Miloš Timotijević u filmu ima noseću ulogu, zbog koje je i dobio Nagradu za najbolju mušku ulogu na 44. FEST-u. O Vlažnosti je u jednom intervjuu rekao: “Sada posle svega shvatam da je to film o laži, o sakrivanju, lažnom predstavljanju sebe i koliko je to važno u današnjem društvu, da se održi taj lik koji si postavio ispred određenog broja ljudi.” Timotijević u filmu igra poželjnog, mladog, poslovnog čoveka-menadžera Petra koji sa svojom devojkom Minom, igra je Tamara Krcunović, zapada u krizu i preljube.

Kada Mina jedno jutro nestaje, Petar pokušava da je pronađe ali na tom putu, ostavljen sam, okreće se sebi i suočava se sa svojim demonima.

“Ovo ostvarenje daje interesantan pogled na takozvane pobednike tranzicije,” rekao je žiri 44. FEST-a kada mu je dodelio još jednu, specijalnu Nagradu Nebojša Đukelić.

Film “Vlažnost” je svoju svetsku premijeru imao na Berlinalu.