Mladi ujedinjeni protiv nezaposlenosti

U periodu od 14. do 16. novembra održan je II Forum nove regionalne politike i evropskih integracija na temu „Problem nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji – rešenje po uzoru na nordijski model saradnje“. Konferenciji u Beogradu prisustvovalo je više od 60 aktivista iz nevladinog sektora, predstavnika relevantnih institucija, novinara i podmladaka političkih stranaka iz regiona.

Mlade sa prostora Dejtonskog četvorugla pored nekadašnje zajedničke države, spajaju i slični životni problemi. Visoka stopa nezaposlenosti, loš obrazovni sistem koji je neprilagođen potrebama trišta rada, slaba mobilnost samo su neki od brojnih problema sa kojima se mladi ljudi sa ovih prostora suočavaju.

Oni su sa druge strane neretko okrivljeni da su suviše pasivni i nedovoljno zainteresovani da preuzmu aktivno učešće u procesima donošenja odluka, međutim da nije sve toliko tmurno pokazuje konferencija koju je organizovao Forum mladih Igmanske inicijative uz podršku fondacije Fridrih Ebert.

Oni su zajedničkim snagama, kroz panel diskusije i radionice, radili na formulisanju seta preporuka u vezi sa smanjenjem nezaposlenosti mladih u regionu i pripremili deklaraciju koja će u narednom periodu biti predstavljena vladama sve četiri zemlje.