jovancirilov

Preminuo Jovan Ćirilov

U svojoj osamdeset četvrtoj godini,  preminuo je umetnički direktor i selektor Bitefa  Jovan Ćirilov. Velikan naše kulture i pozorišta, dramaturg, teatrolog, pisac, kolumnista, leksikograf, prevodilac , filozof i erudita, vodio je Bitef od osnivanja ovog festivala, 1967. godine.

Rođen je u Kikindi 1931. godine, a  diplomirao je na Filozofskom fakultetu 1955. Kao jedan od najznačajnijih i najcenjenijih intelektualaca u Jugoslaviji i kasnije Srbiji, za sobom je ostavio na desetine knjiga: romana, zbirki poezije, eseja, kolumni i knjiga uspomena. Od 2001-2007. bio je predsednik Nacionalne komisije Jugoslavije (odnosno Srbije) pri Unesku. Zadužio je Grad Beograd vrednim legatom knjiga i dokumenata i ostavio neizbrisivi trag u našem pozorištu i kulturi.

Zajedno sa Mirom Trailović, osnovao najstariji i najznačajniji međunarodni pozorišni festival u ovom delu Evrope, i ostavio nam odgovornost da o ovoj instituciji brinemo, čuvajući uspomenu na Jovana Ćirilova i njegovo veliko, intelektualno delo, bez premca u našoj kulturi.

 

Kolektiv Bitef teatra i tim Bitefa, opraštaju se od Jovana s najvećim žaljenjem i poštovanjem.