Screen shot 2014 02 18 at 16.03.55

Jubilarni filmski festival Nordijska panorama 2014

Festival kratkog i dokumentarnog filma “Nordijska panorama” biće održan po deseti, jubilarni put u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Tokom pet dana trajanja festivala, 21-25. februara, biće prikazano 28 najboljih nordijskih ostvarenja kratkog i dokumentarnog filma.

10. Nordijsku panoramu svečano će otvoriti Ambasador Finske gospodin Peka Orpana u petak, 21. februara u 20h, nakon čijeg obraćanja publici će biti prikazan kratki igrani film “Tašna”.

Gostujući filmski urednik Kulturnog centra Beograda Nebojša Popović, na koferenciji za novinare, opisao je prvo veče Panorame kao jedan dobar koktel za otvaranje festivala, koji se sastoji od nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova, a prvi od njih je pomenuto finsko ostvarenje “Tašna”. Popoviće je za kraj festivala odabrao, kako kaže najlepši završni udarac, danski dokumentarni film “Ekspedicija na kraj sveta”, 25. februar u 21h.

Nordijska panorama, po tradiciji, prikazuje godišnju produkciju najboljih kratkih, dokumentarnih i animiranih filmova iz Danske, Švedske, Finske, Norveške i Islanda. S tim, što ove godine u program nisu uvršteni animirani filmovi, jer su u fokusu nordijske kinematigrafije trenutno više kratki igrani i dokumentarni film.

Beogradska Nordijska panorama nastala je kao produžetak istoimenog festivala koji se održava u pet nordijskih gradova.

Tradicionalno, centralno mesto održavanaja festivala je Dvorana Kulturnog centra Beograda. Paralelno, program se prikazuje i u Domu kluture Studentski grad.

Direktor Balkankult fondacije i selektor programa Dimitrije Vujadinović najavio je da će se Nordijska panorama, nakon Beograda, prikazivati i u gradova širom Srbije – u Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Leskovcu, Sopotu, Obrenovcu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Pančevu…

Prema rečima gostujućeg filmskog urednika KCB-a Nebojše Popovića teme desete Nordijske panorame su ljubav i odnos prema prirodi. Ove godine, u fokusu je i čini posebnu tematsku celinu programa, Norveška filmska škola.

Njeno deseto, domaće izdanje dopunjeno je i pratećim programom koji se održava u Kući Đure Jakšića, i to u saradnji sa UK Parobrod. Program okruglog stola, na kojem će biti reč o domaćim izdanjima nordijskih pisaca, predstavila je urednica književnog programa UK Parobrod Katarina Lazić. Okrugli sto “Kulturni pejzaž Severa Evrope” biće održan 25. februara u 17h u Kući Đure Jakšića, kada će svoja izdanja predstaviti izdavačke kuće Arhipelag, Geopoetika, Čarobna knjiga i Laguna.

U Kući Đure Jakšića biće otvorene i izložbe nordijskih umetnika u subotu, 22. februara.

Karte su u prodaji od danas, a njihova cena je 250 dinara. Blagajna DKCB-a radi od 16-21h.