Kratkofil Demofest 02 e1433336717692

Kokurs za kratki film!

Jelen Demofest i Kratkofil, dva najpoznatija banjalučka festivala, od ove godine sa velikim zadovoljstvom predstavljaju zajednički projekat, koji se zasniva na spajanju muzičke i filmske umjetnosti regiona. Prvi korak ove saradnje ogleda se u konkursu za kreiranje i produkciju kratkih filmova na temu muzike, koji je otvoren od 1. juna 2015. godine.

Saradnja najvećeg regionalnog muzičkog festivala demo bendova i najvećeg regionalnog festivala kratkih filmova za cilj ima zajedničko uspostavljanje, širenje i promociju novih kulturnih vrijednosti, kako u Banjaluci, tako i širom ex-Yu, ali i pružanje prostora za promociju mladih, neafirmisanih umjetnika, ovaj put iz sfere filma.

“Mi smo već kroz dosadašnji program proteklih godina akcenat stavljali i na filmsku umjetnost iz domena muzike, tako da je to praktično bio uvod u saradnju sa Kratkofilom. Jedan od naših osnovnih ciljeva već osam godina su kvalitetni autorski radovi iz segmenta muzike, sada se tome nadamo i iz segmenta filma. Kontakti i uticaj Kratkofila u svijetu kratkog filma uz podršku Jelen Demofesta sigurno će stvoriti adekvatan prostor koji ljubav prema filmskoj i muzičkoj umjetnosti ne odvajaju, već od nje stvaraju nove vrijednosti “, ističe Brankica Janković, direktor Jelen Demofesta.

Naglašava i da je ovo sjajan primjer kako umjetnost može da gradi nove i ojačava već postojeće veze, kako među umjetnicima, tako i među dokazanim kulturnim oazama, kao što su Jelen Demofest i Kratkofil i da će ovo Banjaluku, kao festivalski grad, dodatno brendirati.

“Sa velikim zadovoljstvom ulazimo u ovaj projekat, jer Jelen Demofest i Kratkofil već godinama podjednako rade na afirmaciji domaćih umjetnika u svojim oblastima. Takođe, konceptualno su veoma bliski, jer oba festivala pružaju priliku mladim umjetnicima da na velikoj sceni predstave svoje projekte, dok je revijalni program rezervisan za neka od najznačajnijih imena iz svijeta filma i muzike”, kaže Darija Buzaković, direktor festivala Kratkofil Plus.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Dodaje da je saradnja dva festivala, koji su Banjaluku svrstali među najatraktivnije kulturne destinacije u regionu, i to na projektu koji obuhvata snimanje kratkih filmova na temu muzike, prirodan i očekivan korak.

“Ova saradnja će sigurno donijeti odlične ideje i predstaviti nam, kako nove talente, tako i vrhunske umjetnike”, naglasila je Buzaković.

Inače, poziv za sve zainteresovane učesnike konkursa otvoren je do 30. aprila 2016. godine, a zemlja porijekla filmova mora pripadati regionu, preciznije, prostoru na kojem djeluje Jelen Demofest. Filmovi mogu biti igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni, a ne smiju trajati duže od pet minuta, te ne smiju biti stariji od 1. juna 2015. godine.

Filmovi se mogu prijaviti slanjem aplikacije i pratećih materijala na adresu demofest@kratkofil.org, a svi detalji konkursa, kao i dokumenti za apliciranje mogu se preuzeti sa zvaničnog sajta Kratkofila Plus na adresi www.kratkofil.org.

Od pristiglih prijava biraće se oni filmovi koji će biti prikazani u okviru festivala Kratkofil Plus 2016. godine. Žiri koji će činiti predstavnici Jelen Demofesta i Kratkofila Plus biće zadužen da odabere najbolje muzičko-filmsko ostvarenje među finalistima u julu naredne godine na samom festivalu, kada će biti uručena i nagrada njegovom autoru.