Burzoaski zalogaj

Izložba Sonje Gajić: Kolaži i skulpture

Druga samostalna izložba mlade vajarke i slikarke Sonje Gajić, pod nazivom „Kolaži i skulpture“, biće svečano otvorena u ponedeljak, 18. novembra u „Dunavskom umetničkom izlogu“ (Makedonska 4) u 19 časova, a radovi će za posetioce biti izloženi do 27. novembra.

Materijalizam, borba za egzistenciju, unutrašnji sukobi ličnosti, i mnoga druga ozbiljna životna pitanja i brutalnost koju nose, u delima umetnice Sonje Gajić postaju razigrana i duhovita, utopistički predstavljena kroz višeslojnu simboliku.

Sonja Gajić je zavšila master studije na odseku za vajarstvo fakulteta likovnih umetnosti u klasi profesora Veljka Lalića, dobitnica je nagrade Fakulteta likovnih umetnosti ”Ilija Kolarević-vajar” za veliki ženski akt, a svoje radove više puta je izlagala u Srbiji i u inostranstvu.

Autentični kolaži nastali iskustvom skulptora uspešno smeštaju figure u širi prostorni kontekst. Postavljajući kolaže na čvrste temelje skulptorskih principa, Sonja kolaže komponuje znalački, sa iznijansiranim prostornim planovima, što u kolažu nije lako izvodljivo zbog prirode materijala koji se koristi.

Za svoj rad umetnica kaže da je opservatorski, bez namere da kritikuje i osuđuje postupke drugih. Kolaže koristi kao sredstvo opažanja i beleženja raznovrsnosti društvenih fenomena sa kojima se svakodnevno susreće.