Vecina plakat

Dokumentarni film Većina počinje ovde

Dokumentarni film Većina počinje ovde imaće besplatnu projekciju u četvrtak, 31. oktobra u 20h u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Dokumentarni film u produkciji BIRN-a “Većina počinje ovde” prati šestoro mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije koji putuju kroz zemlje nekadašnje Jugoslavije, istražujući kako su sukobi iz prošlosti, koji su se dogodili u vreme kada su svi oni bili suviše mladi da bi ih u potpunosti razumeli, uticali na njihovu sadašnjost, ali i budućnost. Usput se licem u lice sreću sa duhovima prošlosti – osiromašenim izbeglicama iz nekoliko ratova, ratnim veteranima, nepokolebljivim nacionalistima i aktivistima koji zagovaraju pomirenje.

Tokom putovanja oni imaju priliku da osete kako je bilo živeti pod granatama u Sarajevu tokom opsade, upoznaju svedoke još uvek živog sukoba između četnika i partizana u Crnoj Gori, otkrivaju šta se krije iza makedonske opsesije Aleksandrom Velikim, susreću i žrtve ratova i ratne veterane na Kosovu i u Srbiji, i postaju svedoci ekonomskih posledica koje su ratovi devedesetih ostavili na sledeću generaciju mladih.

Oni svedoče kako su se nacionalističke ideje koje su dovele do sukoba odrazile na ekonomiju, kulturu, pa čak i arhitekturu u regionu, ali i kako istinska tolerancija i pomirenje mogu nastati upravo na mestima gde je nasilje izbilo. Film je producirala Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a režirao ga je Lode Desmet, nagrađivani reditelj iz Belgije.

Dokumentarni film “Većina počinje ovde” snimljen je u sklopu BIRN-ovog projekta “Balkanska tranziciona pravda”, čiji je cilj da ljudima pomogne da razumeju probleme tranzicione pravde u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.