Screen shot 2013 10 31 at 10.34.47

Oslikan podzemni prolaz kod Ušća

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Tokom vikenda, 26 i 27. oktobra grupa “IDE” je u saradnji sa grafiti crtačem Lortekom organizovala oslikavanje podzemnog prolaza kod tržnog centra “Ušće” u okviru projekta “Rapresent”. Ovo je bilo četvrto izdanje projekta “Rapresent” u okviru kojeg su pored podzemnog prolaza “Ušće” oslikani i podzemni prolaz kod “Studentskog grada” (2010, 2011. godine) i podzemni prolaz kod tržnog centra “Piramida” (2012. godine).

Oslikavanje prolaza organizovano je u okviru grafiiti radionica namenjenih mladim crtačima grafita koji su kroz zajednički rad sa vođom radionice, starijim i afirmisanim crtačem Lortekom zajednički pripremili skice i radili na realizaciji grafiti murala.

Kao i do sada učesnici su odlučili da se deo murala posveti i inicijatoru projekta, tragično preminulom grafiti umetniku i beskućniku Bojanu Radanovu Rapresentu, kao i svoj deci i mladima koji žive na ulici. U skladu s tim, ove godine u proces oslikavanja uključila su se i deca iz Dnevnog centra za decu uključenu u život i/ili rad na ulici sa Novog Beograda za koje su organizovane posebne kreativne radionice pod vođstvom umetnika Nebojše Petrovića. Ove radionice organizovane su u saradnji sa programom “Edukativni centar” koji grupa “IDE” realizuje u partnerstvu sa Centrom za integraciju mladih.

Projekat “Rapresent” je pokrenut u želji da se obezbedi mesto za kreativno izražavanje mladih tako što bi im se omogućilo da učestvuju u ulepšavanju zapuštenih javnih prostora u stambenim delovima grada (van centralne gradske zone). Ideja je bila da se kroz aktivno uključivanje mladih grafiti crtača u projekte ulepšavanja javnih prostora pokuša promeniti dosadašnja opšte raširena negativna percepcija grafita koji za većinu građana i nadležne komunalne službe predstavljaju samo običan vandalizaim.

Projekat se realizuje uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u saradnji sa projektom “Edukativni centar” koji grupa “IDE” realizuje u partnerstvu sa Centrom za integraciju mladih, Beograd.

foto: Miloš Vujičić