Žuta, osvežavajuća i dinjičanstvena!

Vreli dani su pred nama a najbolji način da se osvežite, pored pijuckanja vode i hladnih napitaka, jeste konzumacija ukusnog voća. Ovo leto načnite uz ukusnu i veličanstvenu dinju! Otkrijte koja sva blaga, ova mala voćka krije pod svojim ogrtačem.

Korisni i hranljivi sastojci, koji su veoma važni za naš organizam se upravo nalaze u dinji. Ona obiluje vitaminom C, A, E, B6, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, folnom kiselinom, selenom, cinkom, karotenom.

Navikli smo da je konzumiramo u obliku soka, salate, dezerta, dok se u mnogim drugim kulturama koristi za pripremu slanih i slatkih obroka.

Naročito je korisna da se jede za vreme velikih vrućina, jer nadoknađuje izgubljenu tečnost i potrebne soli.

Dame ne moraju da brinu zbog kalorija, jer dinja u svojih sto grama ima tek trideset i četiri kalorije, vrlo malo šećera, iako je sva slatka i baš poput njene rođake lubenice, i ima mnogo vode.

Prema poslednjim istraživanjima, beta-karoten iz dinje je veliki borac protiv raka pluća, grlića materice i oralnih organa, pa je preporuka svih nutricionista i lekara da se u sezoni pojede što više ovog sočnog voća, čak i do četiri manjih porcija dnevno.

Dinja važnu ulogu ima u regeneraciji suve kože, pa se neretko koristi u kozmetičke svrhe.

Kako god da okrenete, dinja ima široku lepezu primene pa je leto idealan početak da udružite snage sa njenim dinjičanstvom!

foto: freedigitalphotos.net