dsc 0309 77434415e6

Osnovcima i srednjoškolcima uručene nagrade u Aleksincu

U Aleksincu  U subotu, 14. septembra u Svečanoj Sali opštine Aleksinac, uručene su nagrade u okviru projekta Održivi razvoj kulture suživota i zaštite životne sredine na području Niša, Aleksinca i Leskovca. Uručenju su prisustvovali i ambasador Republike Slovenije Franc But, predsednik opštine Aleksinac, Nenad Stanković i načelnik Opštinske uprave Dejan Milošević.

Prisutnima se obratio i ambasador Republike Slovenije Franc But, koji je potom uručio nagrade učenicima i školama. U pitanju su bile vredne nagrade: Canon fotoaparati, Prestigio Multipad Tablet uređaji, Laptop računari, dok su škole nagrađene računarima i projektorima.

Projekat je, uz finansijsku podršku Razvojne agencije vlade Slovenije, a u partnerstvu sa Karitasom Slovenije, Caritas Beogradske nadbiskupije realizovan od maja 2011. godine do septembra 2013. godine.

Implementacija projekta je obuhvatila dva segmenta. U okviru segmenta „Ozeleni se!“ organizovani su seminari za nastavnike na kojima je predstavljen priručnik sa radionicama iz ekološke tematike za učenike osnovnih i srednjih škola. U školama su potom održane radionice, u okviru kojih su učenici izrađivali ekološke panoe, ukazivali na divlje deponije, i pokušali da na ekološke probleme upozore i širu javnost u svojim sredinama.

 Drugi segment projekta, koji je obrađivao tematiku održivog razvoja kulture suživota, nazvan je „Oplemeni se!“ kao i u prvom segmentu projekta, nastavnici su na seminarima upoznati sa projektom, odrađene su pokazne radionice namenjene učenicima, i podeljen im je priručnik.

 „Aktivacijom ovako velikog broja učesnika u projektu želeli smo da doprinesemo boljem razumevanju problematike zaštite životne sredine, kao i važnih pitanja tolerancije i interkulturalnosti među mladima i podstaknemo razvoj kulture suživota i građanske tolerancije na jugu Srbije“ – poručili su organizatori projekta.

 Projekat, u kome je učestvovalo 46 osnovnih i 21 srednja škola, sa ukupno 12.000 učenika, u potpunosti je finansirala Razvojna agencija vlade Slovenije u iznosu od 111,500.00€.