Screen Shot 2018 07 04 at 11.27.14

Evo zbog čega se Albert Ajnštajn isplazio

Jedna od najpoznatijih i najneobičnijih fotografija slavnog fizičara Alberta Ajnštajna jeste ona na kojoj se Albert ni manje, ni više, nego plezi. Mnogi su smatrali da je fotografija montirana jer kako bi se slavni i cenjeni fizičar plezio u objektiv fotoaparat, međutim stižu demanti jer fotografija jeste autentična.

Fotografija na kojoj je poznati fizičar isplazio jezik je ukrašavala mnoge korice svezaka, uglavnom onih na kockice, koje smo koristili za časove matematike ili fizike u školama. I dok jedni nisu razmišljali o poreklu fotografije, ovi drugi su se pitali šta li je bilo na umu poznatom fizičaru, kada je otvorio usta i fotografa počastio isplaženim jezikom.

Fotografija je nastala 14. marta 1951. godine povodom Ajnštajnovog 72. rođendana. Njegovi bliski prijatelji su mu upriličili slavlje u čuvenom Prinston klubu i tim povodom su pozvani i brojni gosti ali i predstavnici medijskih kuća. Slavljenik je, kažu, bio dosta dobro raspoložen celo veče i imao je strpljenja za poziranje i fotografisanje. Kako je noć odmicala i proslava se bližila kraju, poznati fizičar je ispratio svoje goste i sa jednim svojim prijateljem je krenuo prema kolima. U tom trenutku, jedan fotograf je doviknuo i zamolio za samo još jednu fotografiju. Albert se okrenuo, spontano isplazio jezik i tako je nastala čuvena fotografija.

Fotograf koji je uspeo da uslika Ajnštajna sa isplaženim jezikom je kasnije ispričao da se i sam fizičar nasmejao kada je video fotografiju ali mu se ista veoma dopala.