moje dete 6 v

Učešće predstava BDP-a na regionalnim festivalima

Predstave Beogradskog dramskog pozorišta “Moje dete”, “Berlinski zid” i “Ključevi od Leraha” učestvovaće tokom maja meseca na značajnim međunarodnim festivalima u Zenici, Beogradu i Banja luci.

Među sedamnaest prijavljenih predstava u produkciji pozorišnih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, selektor Nedžad Fejzdić odabrao je čak dve BDP-a za zvanični program 16. Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017, koji će se održati od 06. do 14. maja 2017. godine.

Slogan ovogodišnjeg Festivala je “Sjeme vremena : strah i/ili (nada)”, a među osam predstava su i “Moje dete” Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević i “Berlinski zid” Željka Hubača, u režiji Milana Neškovića, Beogradskog dramskog pozorišta (6-8. maja 2017).

Predstava “Ključevi od Leraha” Nikolaja Koljade, u režiji i adaptaciji Nataše Radulović, našeg Pozorišta biće izvedena 11. maja na program 2. po redu Festivala savremene ruske drame u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić” u Beogradu.

Na jubilarnom 20. Teatar festu “Petar Kočić”, koji će biti održan od 17. do 24. maja u Banja luci, biće prikazano sedam predstava pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske. Selektor Boris Mišković odabrao je, između ostalih, komad “Moje dete” u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta. Inače, Teatar fest “Petar Kočić” dobio je oznaku “Evropa za festivale, festivali za Evrope” (EFFE) za 2017. i 2018. godinu, čime je postao deo evropske festivalske zajednice.
“Moje dete” Beogradskog dramskog pozorišta jedna je od najuspešnijih produkcija našeg teatra poslednjih desetak godina. Premijerno je izvedena 27. marta na Novoj sceni BDP-a, po komadu Stojana Srdića, koji je nagrađen godišnjom Nagradom Udruženja dramskih pisaca Srbije „Branislav Nušić“ za 2014. godinu. Predstava je učestvovala na više domaćih i međunarodnih festival i osvojila vredne nagrade, a krajem maja biće izvedena i u zvaničnoj selekciji Sterijinog pozorja.

Ana Đorđević potpisuje režiju, adaptaciju, te idejno rešenje scene. Scenograf je Milica Vučković, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Petričević, scenski pokret potpisuje Marija Milenković, a lektor je dr. Ljiljana Mrkić Popović. Uloge tumače: Jovana Gavrilović, Ivana Nikolić, Andrej Šepetkovski, Vladan Milić, Jelisaveta Orašanin i Mladen Sovilj.
Kontoverzni poduhvat reditelja Milana Neškovića “Berlinski zid” po tekstu Željka Hubača , koji će BDP takođe predstavljati u Zenici, premijerno je izveden marta 2016. “Kao da je život gušterov rep” osnovna je tema ove potresne ljudske i ljubavne priče Željka Hubača, smeštene u Uroševac na Kosovu – godine 1999. Stigmatizovani krvavim etničkim sukobima – i Albanci i Srbi razapeti su između borbe za opstanak, žestokih strasti i ljubavi, a kako pisac navodi u podnaslovu sve u životnoj “priči o deci koja su predodređena porodicom kojoj ne pripadaju”.

Nešković potpisuje i idejno rešenje prostora, kao i izbor muzike, a kostimograf je Biljana Grgur. Igraju: Tanasije Uzunović, Jovo Maksić, Nemanja Oliverić, Paulina Manov, Andrej Šepetkovski i Ljubinka Klarić.

“Ključevi od Leraha” Nikolaja Koljade, u prevodu, adaptaciji i režiji Nataše Radulović, koji će učestvovati na Festivalu savremene ruske drame, su produkcija BDP-a iz ove sezone (novembar 2016). Retko izvođena drama (1993) jednog od najznačajnijih, savremenih, ruskih dramatičara, Nikolaja Koljade mračna je fantazmagorija o čežnji za slobodom i ljubavlju, za domom i spokojem, koja – neostvarena postaje svojevrsni okidač za neprobojni krug mentalnog zatvora/pakla. Autorsku ekipu predstave čine scenografi Nađa Antić i Nera Vulović, kostimograf Kristina Nikolić, kompozitor Ana Krstajić. Igraju: Elizabeta Đorevska, Olivera Viktorović Đurašković, Pavle Jerinić, Joakim Tasić i Anđela Jovanović.