petlja

Garažni filmovi u DOB-u: ANGAŽMAN ILI IZOLACIJA

Garažni filmovi u DOB-u biće prikazani u utorak, 10. oktobra sa početkom u 17h u Velikoj sali. Cena ulaznice za program je 100 dinara (važi za obe filmske projekcije).

Garažni film je filmski srodnik garažnog roka. Garažni film se zasniva na snimanju sa malom ekipom, malim budžetom, ali sa neograničenom autorskom slobodom. Garažni film pokazuje respekt prema klasičnoj i avangardnoj filmskoj umetnosti, ali istovremeno konstantno preispituje rad filmskih velikana. Garažni film je esencija filma. Četvrto veče predstavljanja garažnog filma u Domu omladine Beograda nudi dva ostvarenja Milutina Petrovića.

17:00

Film: NOVO JE DA SAM BILA ZLOSTAVLJANA (Srbija, 2009)
Režija: Milutin Petrović
Scenario: Nadežda Milenković
Uloge: Mirjana Karanović, Jelena Velkovski, Dragana Nenadić

Dugometražni dokumentarni film snimljen sa celom klasom glume Mire Karanović, u kome mlade glumice pripremaju predstavu po svedočenjima autentičnih žena koje su doživele seksualno nasilje u detinjstvu.

19:00

Razgovor: ANGAŽMAN ILI IZOLACIJA

Učestvuju: Milutin Petrović, Saša Radojević, Jelena Marković, Amra Latifić, Vladimir Kolarić

Nova umetnička praksa, ukoliko nije u službi političke ili finansijske oligarhije, nalazi se pred dilemom – angažman ili izolacija. Šta znači pojam angažovane umetnosti u današnje vreme? Postoji li subverzivnost?. Kako umetnik može biti svedok vremena u represivnim režimima? Aktuelno stanje filma u Srbiji nudi mnogo odgovora na ova pitanja.

21:00

Film: PETLJA (Srbija, 2015)
Režija: Milutin Petrović
Uloge: Ljuma Penov, Saša Radojević, Ivan Zarić, Daniel Kovač

Susret Holivuda i evropskog andergraunda u radu Milutina Petrovića. Film posvećen delu Ljubomira Šimunića, autora avangardnih filmova i fotografija. „Petlja“ je vizuelno istraživanje o fenomenu erotike na filmu. Odabrani elementi filmskog jezika prikazuju potragu za nestalim šamanom filma, velikim čarobnjakom slike – Šimetom.