Fragments elektronska pozivnica TNV

Fragtments Tamare Nedeljković Vukše

Samostalna izložba “Fragtments”, Tamare Nedeljković Vukše, biće otovrena u Umetničkoj galeriji “Stara kapetanija”, u sredu, 24. maja 2017. godine, u 19 časova.

Ciklus slika nastao je u periodu od 2014. do 2016. godine. Radovi su većih dimenzija (poliptisi 2x3m), kao i friz sastavljen od manjih radova (oko 1-2m). Svi radovi rađeni su na ručno pravljenom papiru u kombinovanoj tehnici, bojenjem i kolažiranjem različitih materijala, nanosa boja, tkanina i novinskog papira. To su lirski zapisi, mali intimni fragmenti svakodnevice koji govore o nežnosti, ženstvenosti, ljubavi, lepoti… Prikazane kroz apstrakne i geometrijske forme, dominiraju nežne boje, cvetni motivi i suptilne površine u kombinaciji sa razigranošću papira bogate teksture. Njihova slojevitost, sem u likovnom smislu, pokazuje i slojevitost naših emocija. Radovi su rađeni kombinovanjem različitih tehnika, od kolažiranja starih razglednica, fotografija, knjiga, tkanina, do intervencije crtežom, bojom i štampom, na ručno rađenom papiru. Mali radovi nose po jednu reč koja predstavlja određenu emociju, a zajedno čitamo okosnicu i suštinu ovog ciklusa. Radovi većih dimenzija su sastavljeni u poliptihe čineći velike zidne instalacije.

Umetnica se već duži niz godina bavi pravljenjem papira, reciklirajući staru hartiju. Papiri različitih dimenzija, boja i tekstura su osnova za dalji rad i kao takvi pružaju mogućnosti za istraživanje i eksperimentisanje.

Tamara Nedeljković Vukša rođena je 1973. godine u Zaječaru. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2002. godine. Član je ULUPUDS – a i ULUS- a. U statusu samostalnog umetnika je od 2003. godine. Živi i radi u Beogradu.