Deveti FSFF

Slovenska mitologija u delima domaćih pisaca

Svi zainteresovani ljubitelji mitologije će u četvrtak 16. oktobra. od 20 i 30h u maloj sali DOB-a, moći da prisustvuju tribini posvećenoj pomenutim temama.  O epskoj fantastic i slovenskoj mitologiji u domaćoj književnosti, govoriće pisci: Aleksandar Tešić i Nenad Gajić. Moderator tribine biće etnolog Mladen Milosavljević.

Ovogodišnje, deveto po redu izdanje Festivala srpskog filma fantastike, predstavljaće pravi praznik za sve ljubitelje filma, mitologije i fantastičnog ambijenta u svakom smislu te reči. Pored obilja dobrih filmova, pratećih izložbi i zanimljivih gostovanja, jedan od centralnih događaja festivala predstavljaće i tematska tribina posvećena ovogodišnjoj festivalskoj temi –  slovenskoj mitologiji.

Gotovo neverovatno deluje činjenica da naša narodna predanja i mitologija, uprkos velikoj popularnosti u narodu, nisu dobili zapaženije mesto u delima domaćih umetnika. Temama iz konteksta memorata, demonoloških i mitoloških predanja, godinama unazad bavili su se uglavnom etnolozi i filolozi. Tek sa širom popularizacijom Tolkinovih dela, prvenstveno putem filmske sage u režiji Pitera Džeksona, dolazi do većeg interesovanja domaćih autora za temu slovenske mitologije i mitologije uopšte.

[su_box title=”Aleksandar Tešić “]Aleksandar Tešić (1961) je srpski pisac i tvorac prve domaće trilogije iz podžanra epske fantastike Kosingas, kao i trilogije o Milošu Obiliću čiji je treći deo Vitez zatočnik odnedavno u prodaji. Dvadeset godina se bavio planinarenjem i putujući po Srbiji nesvesno sakupljao građu za ono što će kasnije postati trilogija Kosingas, koju je počeo da piše 2004. da bi je završio 2010. godine.[/su_box]

[su_box title=”Nenad Gajić”]Nenad Gajić (1974) autor je bestselera Slovenska mitologija, sveobuhvatne ilustrovane knjige enciklopedijskog tipa koju je 2011. godine objavila izdavačka kuća Laguna, kao i romana Bajka nad bajkama iz 2013. godine od istog izdavača, prema motivima bajki i pesama na kojima su odrastale generacije, a čiji se nastavak uskoro očekuje. Za slovensku mitologiju zainteresovao se davno, a skoro deceniju je aktivno istraživao njene tajne i nedorečenosti prikupljajući građu za svoje knjige. [/su_box]