FN 2013 1 e1415222450155

Osmi Festival nauke: Sve je moguće

Najveći Festival nauke u regionu održaće se, po osmi put, u Beogradu od 4. do 7. decembra i to pod sloganom „Sve je moguće“.

Kraj prve decembarske nedelje i ove godine proteći će u znaku neobičnih naučnih druženja u već poznatoj „festivalskoj četvrti“ na tri lokacije u samom centru grada (Zepter Expo Centar – bivša RK Kluz, Studentski kulturni centar, Galerija Narodne banke Srbije), koja će pokazati da je uz nauku zaista sve moguće.

Naučnik sebi ne postavlja granice, postavlja samo problem koji treba da reši a tada je sve moguće. Traga za idejama i bira najpogodnije putanje. I tako 24 sata 7 dana u nedelji. I onda se dogodi i taj trenutak inspiracije kada se rode neverovatne ideje i gurnu u realizaciju. Pa su naučnici krivi što sada imamo internet i što možemo u realnom vremenu da komuniciramo sa kolegama na drugom kraju planete,  što smo sve bliži upotrebi personalizovane terapije koje odgovara baš našem genomu. A krivi su i za to što ćemo uskoro u agencijama moći da izaberemo opciju svemirski turizam. Sve je moguće jer svakog sata dobijamo sve naprednija tehnološka rešenja koja nam omogućavaju da brže i efikasnije rešavamo postavljene probleme. Moguće je čak i baviti se naukom u Srbiji, iako se ponekad čini da je to ipak iz domena naučne fantastike“, rekla je Zorana Kurbalija Novičić, koordinatorka Festivala nauke za naučne sadržaje, objašnjavajući ovogodišnji slogan festivala.

Više od 30 postavki sa uzbudljivim eksperimentima i izložbama biće  smešteno u Zepter Expo Centru (bivša RK Kluz) u Masarikovoj 4. Demonstratori iz pedeset naučnih institucija koje učestvuju na ovogodišnjem Festivalu nauke približiće neverovatan i sasvim moguć svet nauke.

“U proširenom prostoru RK Kluz ove godine s ponosom predstavljamo potpuno nov deo festivala – Svemoguću zonu, namenjenu  stvaraocima, kreativcima, inovatorima, svima koji svoje veštine i znanja umeju da pretoče u opipljiv proizvod. U svetu su ovi festivali poznati pod imenom Maker fair i postali su pravi hit u poslednjih nekoliko godina. Delom radionica, delom laboratorija, ovo je zona gde kreativnost i inovativnost vode glavnu reč.” Festival nauke

Po uzoru na Maker fair-ove, koji su sve popularniji u svetu, rešili smo da napravimo `Svemoguću zonu`. Pozivamo sve zainteresovane inovatore, entuzijaste, umetnike, autore, mislioce, hobiste i sve one koji poseduju veštine da naprave nešto da nam se jave i postanu deo svemoguće zone i na ovaj način prezentuju javnosti svoju ideju i rad“, rekla je Ana Jovanović, direktorka Festivala nauke.

U Kluzu je tradicionalno smeštena Ekspertinejdžeri zona posvećena osnovcima i srednjoškolcima iz cele Srbije, koji svoje neverovatno znanje prenose i starijim i onim znatiželjnicima mlađim od sebe.

Svečana sala Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48) i ove godine je pripremila pozornicu za najbolje naučno-zabavne šou programe i predstave iz cele Evrope.Osim naučno-istraživačke bine, SKC će ugostiti i brojne radionice namenjene posetiocima kroz koje će na zanimljiv način otkriti sve neverovatne mogućnosti nauke.

U saradnji sa Francuskom, zemljom partnerom ovogodišnje manifestacije, Festival nauke će u SKC-u posetiocima predstaviti Francuski naučni kafe. Pored radionice o iluzijama, domaćoj publici poznati francuski naučnik Fabian, deo naučna trupe “Les Atomes Crochus”, će preneti dašak magije i još jednom potvrditi da je, kako slogan festivala kaže, u nauci sve moguće. Uz radionicu za naučne komunikatore, sastanak na brzaka i intervjue na sceni za najmlađe je pripremljena popularna radionica “Ruka u testu” profesora Stevana Jokića.

Galerija Narodne banke Srbije (Nemanjina 17) tokom 8. Festivala nauke postaće jedinstvena Zelena zona u kojoj će posetioci moći da saznaju sve o reciklaži i ekologiji.  Uz pregršt saveta kako da na jednostavan način unaprede svet u kojem živimo i izleče planetu koja nam je jedini dom.