Ingeborg Ofsthus generalna direktorka Telenora Srbije

Ruke govore, jedinstvena aplikacija

 

Telenor fondacija predstavila je jedinstvenu aplikacija za upoznavanje i razumevanje srpskog i internacionalnog znakovnog jezika (IS) „Ruke govore”. Događaju su prisustvovali Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ingeborg Øfsthus, generalna direktorka Telenora Srbije i Anđelka Prpić, glumica.

Aplikacija je deo projekta Telenor fondacije „Budi deo dobre komunikacije”, realizovanog s ciljem da se zajednici gluvih i nagluvih, koja broji više od 100.000 osoba u Srbiji, omogući lakši pristup digitalnim komunikacijama.

„Mogućnosti koje donosi digitalizacija društva su ogromne, posebno za zajednicu gluvih i nagluvih osoba, jer im ona u velikoj meri može olakšati svakodnevnu komunikaciju i na taj način značajno unaprediti kvalitet života. Ako se svemu tome pridoda činjenica da su članovi te zajednice često pioniri u koriščenju naprednih tehnoloških rešenja, jasno nam je da smo na pravom putu”, rekla je Ingeborg Øfsthus, generalna direktorka Telenora Srbije.

Aplikacija je rezultat saradnje udruženja građana ALTHEA i Telenor fondacije, a podršku projektu dalo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Gradska organizacija gluvih Beograda. Napravljena je u formi rečnika  osnovnih izraza, kako bi svi mogli da se upoznaju sa znakovnim jezikom, ali istovremeno omogućava sporazumevanje sa stranim turistima. Dostupna je na srpskom i engleskom jeziku, a svi korisnici na raspolaganju imaju i kviz kako bi proverili svoje znanje. Klikom na ikonicu Zakon predstavljen je Zakon o upotrebi znakovnog jezika, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

Pored aplikacije, u okviru projekta „Budi deo dobre komunikacije”, otvoren je i Telecentar, prvi onlajn prevodilački centar za znakovni jezik na Balkanu. Obezbeđeni su i aparati za rani skrining sluha za tri porodilišta, kao i pristup internetu, tableti i specijalizovani tarifni paketi u 44 gradske organizacije širom Srbije. Domovima za decu sa oštećenjem sluha u Beogradu i Subotici donirani su računari i obezbeđen pristup internetu.