341505 miabegovic ff
privatna arhiva

Mia Begović iskreno o sebi i drugima

Gošća Opere i teatra Madlenianum će biti slavna hrvatska glumica Mia Begović – žena sa najlepšim osmehom i najdužim nogama jugoslovenskog glumišta. Tako je ona autor teksta, reditelj i izvođač svoje monodrame sa kojom je proputovala svet i evo stiže i do Beograda, za koju je vežu najradosnije uspomene, gde će izvesti svoj autorski projekat 18. maja u 20 časova na Maloj sceni. 

I u svojoj šestoj deceniji Mia izgleda zanosno, niko ne bi poverovao da je čeka najlepša uloga, uskoro će postati baka, jer je njena ćerka Maja Lena, koju je dobila u braku sa čuvenim vatrpolistom Ronaldom Lopatnijem, u blagoslovenom stanju. Mia je uvek izazivala pažnju medija, naročito posle smrti svoje starije sestre Ene, a onda je odlučila da sve „ono što je prešutjela” stavi u pozorišni komad i otvoreno priča o sebi i drugima. 

Žena u ranim pedesetim na samoironičan i duhovit način, priča o svojim iskustvima. Priča o svojim usponima i padovima i kako je samo njen bezuslovni optimizam i vizija boljeg sutra održala u trenucima neizbežnih životnih „neprijatnih” situacija.

223987
foto: Privanta arhiva

Pričajući o svom detinjstvu, odrastanju, kao i „sazrevanju”, jer za nju starenje ne postoji ni kao glagol u hrvatskom jeziku, zabavlja nas svojim odnosom prema profesiji, odnosom sa kolegama, prijateljstvima (kako ženskim tako i muškim), prema „bivšim” tako i eventualno „budućim”.

Profesijom glumica, odgovara na najčešća pitanja koje joj publika, kao i poštovaoci trač rubrika, postavljaju. Od toga kako uspeva da zapamti toliko teksta, kako se bori sa viškom kilograma a mora ući u prošlogodišnji kostim, pa pokušava objasniti i to zašto na ekranu izgleda puno deblje. Slaveći svoj radni jubilej, priseća se anegdota koje su obeležile njenu bogatu karijeru.

Predstava je dobila Prvu nagradu publike na Međunarodnom festivalu monodrame u Bitolju, Makedonija.