Z75 0496 Copy

“Krajputaši – plava linija života” u Narodnom pozorištu u Beogradu

Izvedba predstave “KRAJPUTAŠI- PLAVA LINIJA ŽIVOTA” po knjizi Branka V. Radičevića i u dramatizaciji Ljubivoja Tadića, a u režiji Ružice Anje Tadić, održaće se prvi put za beogradsku publiku 4.decembra u 20:30 časova na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava na jedinstven način obrađuje temu spomenika, koji su umnogome značajna srpsku kulturu. Krajputaše tumače Marta Mikić, Jelena Tjapkin i Ljubivoje Tadić, uz maestra perkusionistu Aleksandra Alempijevića.

Predstava je nastala u produkciji Čačanske rodne, Grada Čačka i biblioteke Vladislav Petković Dis.

Krajputaši su čuvari srpske baštine i nasleđa, spomenici koji svedoče o vekovima srpske istorije i obuhvataju najvažnija dostignuća naroda. Na jedinstven način, predstavom “KRAJPUTAŠI – PLAVA LINIJA ŽIVOTA“ čuvaju se od zaborava stradali preci kojima se ne zna gde je grob.

“U predstavi otvaramo pitanje: Za šta smo sve dali svoj život? Vidite, moje tumačenje je da je to različito od toga ako postavim pitanje: za šta smo sve umrli? Smrt je jedan od trenutaka gde svaki ovozemaljski oblik stane i mesto sa koga dalje naša spoznaja više nije kadra da dosegne. Krajputaš je svedočanstvo o veri u postojanje duše, postavljan pored puta ne bi li duša pokojnika našla svoj put”, kaže rediteljka Ružica Anja Tadić.